adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Laatste bijdragen forum
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:

Anton Lustig 8 tot 22 oktober in NL beschikbaar voor presentatie. Expert taal Jingpo-volk in dorpen grensgebied China-Birma: drugs & aids, kinderen kansarm, vandaar oprichting
Prop Roots. antonlustigATgmail.com


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nll (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Taiwan: een nieuwe start; open brief
publicatiedatum: 09-10-2008
door: Geledraak.nl

Vrijdag 10 oktober is een nationale feestdag in Taiwan. Aanleiding voor de regering om terug te blikken en vooruit te kijken. Dit jaar is een nieuwe president gekozen, Ma Ying-jeou, die vastbesloten is een nieuwe koers te varen. Bijvoorbeeld: meer toenadering tot China. Onderstaand een persbericht van het Government Information Ofice, dat hier op Geledraak integraal als een 'open brief' te lezen is. 
" De Republiek China is de eerste democratische republiek in Azië, die 97 jaar geleden op 10 oktober werd uitgeroepen. De geschiedenis van de afgelopen 100 jaar laat veel tegenslag en gedwongen verhuizingen zien door chaos en oorlog op het vasteland in de periode 1912-1949.

Met deze pijnlijke ervaring in herinnering, worden de door ontwikkeling en modernisering tot stand gekomen verworvenheden op Taiwan beter gewaardeerd.

De films van de met een Oscar onderscheiden regisseur Ang Lee en de uitmuntende prestatie van Yankee pitcher Chien-ming Wang mogen tot de verbeelding spreken, beide beroemdheden komen uit Taiwan. De meeste hightech producten zoals laptops of iPhones komen uit de fabrieken op het technologie-eiland Taiwan. Ook al bent u misschien zelf niet op Taiwan geweest, de 17e grote economie van de wereld is dichterbij dan gedacht.

De ijver en energie van de Taiwanese bevolking zorgde in de 70’er jaren voor het economisch wonder op Taiwan. De Taiwanese geest van compassie en generositeit droeg bij tot de verwezenlijking van de democratie. Het Amerikaanse Freedom House beoordeelt Taiwan in zijn jaarlijkse rapport Freedom in the World 2008 als een land met de hoogste graad van vrijheid op het gebied van zowel politieke rechten en burgerlijke vrijheden. Daarnaast plaatst het in Frankrijk gevestigde Reporters without Borders in zijn jaarrapport de persvrijheid in Taiwan op de eerste plaats in Azië. Afgelopen maart werden opnieuw directe presidentsverkiezingen op Taiwan gehouden en werd voor de tweede keer op vreedzame wijze de macht overgedragen, hetgeen Taiwan de trots maakt van etnische Chinezen en tevens een model voor Chinese samenlevingen in de wereld.

De nieuwe regering van de ROC (Taiwan) staat minder dan een half jaar aan het roer en ziet zich geplaatst voor zowel kansen en uitdagingen door de sterk veranderende condities in de wereldeconomie. Zij wil belangrijke kwesties aanpakken met een pragmatische visie die past in dit nieuw tijdperk. Op het economische vlak wil de nieuwe regering institutionele hervorming doorvoeren via deregulering en tegelijkertijd het economisch fundament van het land versterken door herstructurering. Direct na haar aantreden werd het accent gelegd op de stimulering van de binnenlandse consumptie en industrie alsmede herziening van belastingen, om van Taiwan een “Asia-Pacifc asset management center” te maken. Daarnaast wil zij maatregelen invoeren om energie te besparen en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen ter opwaardering van de industrie.

Op maatschappelijk terrein wil de overheid bouwen aan een goed stelsel van sociale voorzieningen, de zorg voor achtergestelde groepen en streven naar sociale rechtvaardigheid. Het doel hiervan is om een rijke middenklasse te creëren en de groei van een gematigde samenleving te bevorderen.

Ten aanzien van de betrekkingen met het vasteland, heeft de nieuwe regering gekozen voor hervatting van het overleg op basis van het terzijde laten van geschillen en het streven naar een win-win oplossing, met de hoop op vermindering van de spanning tussen beide partijen en het doen ontstaan van een nieuwe, vreedzame situatie in de Straat van Taiwan.

Op het gebied van de diplomatie, is overgestapt op het principe van “flexibele diplomatie.” Er is gewerkt aan het versterken van de soevereiniteit van de ROC, het consolideren van diplomatieke relaties en het verbeteren van bilaterale betrekkingen, in het bijzonder die betrekkingen gericht op vernieuwing van het wederzijds vertrouwen tussen Taiwan en de Verenigde Staten. Ook is gewerkt aan de vorming van een “Taiwan-Japan special partnership” en deelname in internationale organisaties, alsmede participatie als ‘verantwoorde partij’ in zaken van mondiale veiligheid.

Bij zijn inauguratie op 20 mei, sprak president Ma Ying-jeou de hoop uit te kunnen fungeren als vredestichter tussen de beide zijden van de Straat van Taiwan op basis van het principe “geen hereniginggesprekken met het vasteland, geen creatie van een onafhankelijke republiek Taiwan, en geen gebruik van geweld ter oplossing van het soevereiniteitsvraagstuk.”

Zijn plan voorziet in de hervatting van onderhandelingen, de opheffing van beperkingen in economische investeringen aan beide zijden van de Straat alsmede het openen van de deur voor bezoekers van het vasteland via reguliere directe weekend chartervluchten, die op 4 juli van start zijn gegaan. Taipeh en Beijing zijn voornemens om eind dit jaar overleg te voeren over meer chartervluchten, vrachtvluchten, en nieuwe vliegroutes met het doel om vrede en gedeelde welvaart aan beide zijden van de Straat van Taiwan te bewerkstelligen. Bij het boeken van vooruitgang in de betrekkingen, zal uitgegaan worden van de principes “Taiwan eerst en werken in het belang van het volk,” en bescherming van de waardigheid, de rechten en het welzijn van Taiwan.

De Republiek China heeft in onze geschiedenis vele zware tijden en uitdagingen doorstaan. We hebben vertrouwd op onze dappere, standvastige, ijverige, en praktische “Taiwan Spirit” om tegenslag te overwinnen en vooruit te komen. Dit heeft Taiwan geholpen om zich met succes te ontwikkelen van een agrarische samenleving tot een belangrijke wereldspeler op het gebied van de informatietechnologie, van een autoritair regime naar een vrije democratie. Het is een prestatie waar wij trots op zijn.

Wij zullen de toekomst met zelfvertrouwen en moed tegemoet treden en werken aan een internationaal stelsel ter versterking van de banden tussen Taiwan en de wereldgemeenschap. Met Taiwan’s levendige democratie, bloeiende cultuur en opmerkelijke economische ontwikkeling, hebben we het vertrouwen om internationaal respect en erkenning te verwerven. "

Minister Vanessa Shih
Government Information Office Republiek China (Taiwan)

 
Gerelateerde pagina's  
Chen Shui-bian voor de rechter
EU schaft visumplicht af voor reizigers uit Taiwan
Geschiedenis Nederland-China
Geschiedenis van Taiwan
Kaalhoofdige Taiwanezen weer welkom in Xiamen
Oprichter Giant (76) voltooit fietstour door Nederland
Plannen voor ballonvaart Taiwan-China
President Ma: raketten gericht op Taiwan mogelijk weg
Reistips: Taiwan
Taiwan deel van China?
Taiwanese boer wil communistisch president worden
Taiwanese supporters met Burmese vlag
Verzwegen oorlogsmisdaden
VN wil opnieuw niet praten over toelating Taiwan
VOC op Taiwan
Woordenstrijd over Taiwan
reageren op artikelreageren
Kijk ook eens op:
Bijzondere reizen 2013/2014
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Het weer in Beijing