adverteren     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Nederland-China > Nieuwsarchief  artikel doorsturendoorsturen   reageren op artikelreageren   RSS feed van GeleDraak.nl

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Sfeerhotel Beijing
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Cursussen Chinees op verschillende niveau's starten in sept. in Haarlem, i.sm. Geledraak.nl. Ook conversatie. Instroom mogelijk.

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling

Jonc

Dalai Lama geeft lezing in Nederland op 4 'Tiananmen' juni 2009
publicatiedatum: 15-01-2009
door: Geledraak.nl

De Dalai Lama zal in juni Nederland bezoeken, op uitnodiging van de Stichting bezoek Dalai Lama. Daarbij aangesloten zijn diverse Tibetaans boeddhistische groepen uit Nederland. Op 4 juni geeft hij een lezing over boeddhisme in Amsterdam. Of de datum toeval is of niet, het is een zeer gevoelige datum, zeker in 2009. Dan is het precies 20 jaar geleden dat in Beijing de studentenopstand bloedig is neergeslagen.
Het is nog niet bekend of de Tibetaans geestelijk leider ook Nederlandse politici zal ontmoeten. Onlangs nog zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) dat de Dalai Lama 'welkom is' als hij naar Nederland komt.

Volgens een woordvoerder van de stichting is de Dalai Lama uitgenodigd omdat hij hier een grote schare aanhangers heeft. Hij zal een teaching geven en ook een 'publieke lezing', met meer wereldse invalshoek. 'Waarschijnlijk met de boodschap van vredelievendheid en geweldloosheid', aldus de woordvoerder.

De keuze voor 4 juni is volgens hem door de Dalai Lama zelf gemaakt:  'Hij is op tournee door Europa en heeft aangegeven dat hij op die dag in Nederland kan zijn'. De woordvoerder heeft 'geen aanleiding' te denken dat die dag met een speciaal doel is uitgekozen en ook niet dat de Dalai Lama dan bijvoorbeeld een speech zou houden ter herdenking van de gebeurtenissen in Beijing 20 jaar geleden. 'Als dat al zo zou zijn, kan ik me niet voorstellen dat hij daarvoor Nederland zou uitkiezen'.

Bezoeken van de Dalai Lama liggen altijd uiterst gevoelig, omdat China steevast scherp reageert. China ziet de Dalai Lama als vertegenwoordiger van 'separatistische krachten'. In 2007 zegde de Dalai Lama zelf een bezoek aan Belgie af, om te voorkomen dat China economische sancties zou opleggen aan het land. De Duitse bondskanselier Merkel haalde ook in 2007 de toorn van China op de hals door de Dalai Lama te ontvangen.

Hoe dan ook zal het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland zeer beladen zijn. De laatste keer dat hij ons land bezocht was in oktober 1999.

Bovendien is het mogelijk dat er weer veel aandacht komt voor Tibet, als op 10 maart herdacht wordt dat het 50 jaar geleden is dat in Tibet een grote opstand uitbrak tegen de Chinese overheersing, de 'Tibetaanse dag van de Opstand'. Bij de opstand zijn duizenden mensen om te leven gekomen  en de Dalai Lama vluchtte naar India, waar hij tot op de dag van vandaag in ballingschap woont.

 Ook in maart is het een jaar geleden dat rellen uitbraken in Lhasa en ook elders in Tibetaans gebied met als aanleiding protest tegen de Olympische Spelen in China.

Zie ook de website Dalailamanederland.nl

 
Gerelateerde pagina's  
'Geen opstanden in Tibetaans gebied'
28 maart nieuwe Tibetaanse feestdag
Amnesty vraagt opheldering over Tibetaanse arrestanten
Beijing wacht overlijden Dalai Lama af. Door: door Willem Offenberg
Bezoek BBC aan Lhasa
Bezoek Dalai Lama aan Nederland: welke consequenties?
Boycot Tibetaans nieuwjaar
Brief Chinese ambassade aan Tweede Kamer: ontvang Dalai Lama niet
Briefwisseling met gevangen Tibetaanse
CDA: EU moet Nederland beschermen tegen Chinese handelssancties
China boos op Frankrijk, EU
China boos op Litouwen wegens Tibetplein
China boos over ontvangst dalai lama door Obama
China klaar voor actie tegen Tibetaanse 'separatisten'
China publiceert Tibet witboek
China Tibet overleg in impasse
China zegt EU-China top af om Dalai Lama
Chinese media: alles onder controle in Tibet
Chinezen demonstreren tegen Dalai Lama in Den Haag
CN Drie reisboek recensies
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Jessica 16-01-2009
Ik denk persoonlijk dat je een bezoek van de paus aan Nederland niet kunt vergelijken met een bezoek van de Dalai Lama. De Dalai Lama is een vluchteling, mag zijn eigen land niet meer in, terwijl hij weet dat zijn bevolking onderdrukt wordt - dat kun je over de paus toch niet zeggen. Het is verschrikkelijk wat zich in Tibet afspeelt en uiteraard wil de Dalai Lama daar de aandacht aan schenken, al zal hij er misschien niet over spreken, zijn aanwezigheid is genoeg, we weten waar hij voor staat.
jan_gz 15-01-2009
Ik hoop dat ie inderdaad een lezing over boeddhisme geeft, Dat is namelijk zijn vak en zijn specialisme. Als geestelijk leider zou ie het daarbij moeten laten. Als de paus naar Nederland komt en die begint over politiek, wie zit daar op te wachten? In Nederland is de kerk en de staat gescheiden, dat is een mooi beginsel dat gerespecteerd moet worden.
Groet,
Jan
Fons Tuinstra 15-01-2009
Zou hij ook duikboten willen kopen?

advertenties Ned.-China

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...Kijk ook eens op:
China Reisen
Beijing.startpagina.nl
Shanghai.startpagina.nl
Het weer in Beijing

Tip! Wilt u CHINEES LEREN? Geledraak.nl biedt v.a september diverse curssen aan, gegeven door professionele, ervaren docente. Locatie: Haarlem-Zuid/Heemstede. Goed bereikbaar met trein.
Lees hier meer...