adverteren     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Nederland-China > Nieuwsarchief  artikel doorsturendoorsturen   reageren op artikelreageren   RSS feed van GeleDraak.nl

Populaire pagina's!

Chinese festivals
China vacatures
Reisaanbieders China
Geledraak favorieten Nw!
Visum-info
Tweetalige menukaart
De tijd in China
 
Valuta-omrekenen
De geschiedenis van Tibet

twitter / geledraak

Laatste bijdragen forum
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Sfeerhotel Beijing
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Cursussen Chinees op verschillende niveau's starten in sept. in Haarlem, i.sm. Geledraak.nl. Ook conversatie. Instroom mogelijk.

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Chinese film valt (weer) in de prijzen
publicatiedatum: 03-02-2009
door: Willem Offenberg

De film Dadi (The Land) van He Jia is tijdens het Rotterdamse Filmfestival (IFFR) bekroond met de prijs van de filmindustrie. Dat een Chinese film in de prijzen valt is overigens weinig opzienbarend, dit gebeurt vrijwel elk jaar. Wat wel opvalt is dat ditmaal niet een geengageerde film is uitverkoren. Sociale kritiek bepaalt de afgelopen twintig jaar de inhoud van Chinese films in Rotterdam. Ook dit jaar leverden Chinese cineasten kritisch commentaar op hun samenleving in de meeste van de 34 inzendingen.

Dadi is een traag maar beeldschoon portret van het plattelandsleven, zonder opsmuk gefilmd in shots die heel wat langer blijven staan dan in een doorsnee bioscoopfilm. Cynici zouden He Jia, die behoort tot een van zestig als zodanig gekwalificeerde etnische minderheidsgroepen in China, gemakkelijk kunnen betichten van mooifilmerij, als zijn cinematografie niet zo eerlijk en pretentieloos zou zijn. Mijn eigen voorkeur ging uit naar twee Chinese produkties met meer capsones, Jalainur en Dada (Dada's Dance). Vooral die laatste blijft in het geheugen steken, een coming of age-film van ouwe rot Zhang Yuan, die al in 1995 een Tiger Award won in Rotterdam met de film Sons. De reden is actrice Li Xinyun. Zij valt, wat mij betreft, het best te typeren als de nieuwe Gong Li, supervrouwelijk, naturel en intelligent. Regisseur Zhang Yuan geeft haar alle ruimte om de sterren van de hemel te spelen. De gekst denkbare emoties komen aan bod en Li Xinyun beheerst ze allemaal tot in haar vingertoppen.

Ze tilt het dunne verhaaltje, een jonge vrouw op zoek naar haar biologische moeder, naar grote hoogte door haar sublieme vertolking van Dada. Vanaf het eerste moment wil je alles over haar te weten, net als de buurjongen, een puberale voyeur die haar vanaf het dak bespiedt tijdens een dansje op de tintelende tonen van Andreas Guerra's salsa.

Ze woont met haar moeder boven het eethuis waar zij de bediening doet maar moet niets hebben van haar moeders inwonende amant die haar vertelt dat zij in dit huishouden, net als hij, een buitenstaander is, als aangenomen kind. Guai guai is de Chinese term waarmee deze handtastelijke kostganger Dada beschrijft, 'lekker ding' of 'schatje' zouden we hier zeggen, maar in de Engelse ondertiteling is abusievelijk het deftige delectable gebruikt, 'verrukkelijk'. Het krijgt een speciale lading als ook de buurjongen die Dada vergezelt op zoek naar haar echte moeder dezelfde term als kooswoord bezigt, tot haar grote ergernis. Ze heeft prompt geen zin meer in hem. Bij thuiskomst wacht de commensaal haar op, stomdronken.

Mijn tweede favoriete film is Jalainur, bovenal een fotografisch juweeltje, lekker langzaam gedraaid in de vrieskou van Binnen Mongolie (veertig graden onder nul). Wie van stoomtreinen houdt moet deze ode aan een industrieel verleden beslist gaan zien. Het verhaal gaat over een norse machinist, vlak voor zijn pensionering, die zijn jonge opvolger inwerkt maar niet meer van hem af lijkt te kunnen komen. Er ontstaat een vader/zoon verhouding waaraan hij met tegenzin toegeeft. Tegenlicht opnamen van stoomwolken boven de oneindige vlakte zijn oogverblindend mooi.

Ik hoop en verwacht dat ze alle drie, Dadi, Dada én Jalainur, binnenkort in de filmhuizen te zien zijn.

Door: Willem Offenberg, journalist en consultant in China voor art-mediaconsult

Dada

Li Xinyun speelt Dada (r) en links: Li Xiaofeng (de buurjongen)

Li Xinyun (Dada

Li Xinyun (Dada)

 

 
Gerelateerde pagina's  
Agenda: Filmfestival Rotterdam 2005
Agenda: Filmfestival Rotterdam 2010
Chinese films op Filmfestival Rotterdam 2007
Film: The World van Jia Zhangke in de bioscopen (2006)
Filmfestival Rotterdam 2008: uitgebreid China programma
IFFR Rotterdam bekroont korte film Ying Liang
Rotterdams festival doet Chinese filmers te kort
Kijk ook eens op:
China Reisen
Beijing.startpagina.nl
Shanghai.startpagina.nl
advertenties handigWisselkoers rmb