adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Populaire pagina's!

Studieboeken Chinees

- groot aanbod
- voordelig geprijsd

China webshop Zaiton.nl

Reisaanbieders China
Chinese festivals
China vacatures
Geledraak favorieten
Geledraak Daily
Visum-info
Wekelijkse TV tips
Chinees leren in Nederland
Chinees op reis (audio)
Tweetalige menukaart
Dumplin(g)k
Valuta-omrekenen
Beleggen
Gokken

twitter / geledraak
Volg Geledraak op Twitter!

Laatste bijdragen forum
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnan



In de spotlights:

Anton Lustig 8 tot 22 oktober in NL beschikbaar voor presentatie. Expert taal Jingpo-volk in dorpen grensgebied China-Birma: drugs & aids, kinderen kansarm, vandaar oprichting
Prop Roots. antonlustigATgmail.com


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nll (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling


Subsidiënt  Geledraak.nl :


Duizendjarig (paas) ei
publicatiedatum: 15-03-2009
door: Geledraak.nl

Geledraak.nl ontving onlangs een email van een medewerker van een basisschool die bezig is een paas-speurtocht samen te stellen. Een vraag in de speutocht betreft het Chinese 'duizendjarig ei'. Wie in China is geweest heeft ze vast wel eens gezien of zelf proberen te eten: de van binnen diepgroen gemarmerde, sterk smakende eieren. Ze zijn bekend als honderd- of duizendjarig ei, of 'preserved egg'. De laatste naam komt het dichtst in de buurt van de bereidingswijze van het ei.
De basisschool had als mogelijke multiple choice antwoorden in gedachten:

1. Een Chinese delicatesse waarbij een ei 100 dagen in paardenurine wordt geweekt.
2. Een ei van de eidereend, een ras dat vele eeuwen oud is.
3. Een versteend ei uit de prehistorie.
Wikipedia leert ons echter dat het gaat om een eenden-, kippen- of kwartelei dat wordt bewaard in een mengsel van klei, as, zout, kalk, en rijsttro en dat gedurende enkele weken tot maanden.

Andere bronnen melden dat ook thee wordt gebruikt in het conserveringsproces.
De Chinese naam voor deze eieren is 'pidan' (leer/huid-ei'), of 'songhua dan'.  Ze worden in plakjes gesneden geserveerd als voorgerecht, of met eieren gestoomd, of met tahoe (tofu) gekookt . Meer info op Tokowijzer.nl

Een andere eier-variant  zijn de zoute eieren (xiandan). Die hebben gelegen in een  mengesel van loog, rijstwijn, zout en water en zijn omhuld met een laagje leem en zien er aan de buitenzijde zwart uit. Binnenin is de eierdooier helder oranje.
Deze eieren moeten eerst een kwartier koken voor gebruik, of ze kunnen worden geroerbakt.

Honderdjarig ei:
honderjarig of duizenjarig ei, bron: buzzfeed.com
bron: Buzzfeed.com




 

 
Gerelateerde pagina's  
Geledraak recepten: Chinees koken in Nederland deel 1
Geledraak recepten: Chinees koken in Nederland, deel 2
Geledraak recepten: Chinees koken in Nederland, deel 3
Glasnoedels: mieren beklimmen de boom
Ingelegde komkommer
Menukaart (Chinese karakters)
Recepten videorubriek Danwei.org
Roergebakken kipblokjes Gongbao Jiding
Tjaptjoi
reageren op artikelreageren
Advertenties homepage

Hoofd-SPONSOR:


Advertenties:

aanmelden voor gratis Nieuwsbrief

Kijk ook eens op:
Bijzondere reizen 2013/2014
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Het weer in Beijing

Wisselkoers rmb