adverteren     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Nederland-China > Nieuwsarchief  artikel doorsturendoorsturen   reageren op artikelreageren   RSS feed van GeleDraak.nl

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Sfeerhotel Beijing
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Cursussen Chinees op verschillende niveau's starten in sept. in Haarlem, i.sm. Geledraak.nl. Ook conversatie. Instroom mogelijk.

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Uitwisseling

Jonc

Brief Chinese ambassade aan Tweede Kamer: ontvang Dalai Lama niet
publicatiedatum: 16-04-2009
door: Geledraak.nl

Update 13.15 u.
De Chinese ambassade in Den Haag heeft een brief aan de Tweede Kamer geschreven waarin  de Kamervoorzitter en andere Kamerleden wordt ontraden in juni de Tibetaans geestelijk leider  officieel te ontvangen. Dat meldt het Radio 1 NOS journaal zojuist. In de brief wordt gezegd dat een dergelijke ontvangst niet goed is voor de economische relaties tussen China en Nederland, in deze tijden van economische crisis.
de Dalai Lama komt op 4 juni naar Nederland ondermeer voor lezingen. De Kamervoorzitter mw. Gerdi Verbeet heeft al langer geleden gezegd dat zij de Dalai Lama graag wil ontvangen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Verhagen heeft laten weten dat hij 'welkom is in Nederland'.
De datum waarop de Dalai Lama in Nederland is ook nog eens extra gevoelig: 4 juni. Dit jaar is het precies 20 jaar geleden dat in Beijing de studentenopstand op het Tiananmen plein bloedig werd neergeslagen.

China ageert altijd tegen ontvangsten van de Dalai Lama. Frankrijk kwam lange tijd in het beklaagdenbankje na de ontvangst door president Sarkozy in december 2008. Begin deze maand zijn de betrekkingen hersteld nadat Frankrijk plechtig had beloofd op geen enkele manier het streven naar onafhankelijkheid van Tibet te ondersteunen.

Update 16 april 13.15 u.
Vanuit de Tweede Kamer is gemengd gereageerd op de brief van de ambassade. SP Kamerlid Harry van Bommel noemt de brief in het Radio 1 Journaal 'schandelijk' en vindt het ongehoord dat China zoveel druk zet op het parlement om de Dalai Lama niet in een formele setting te ontvangen. 'Dit moet de Kamer niet laten passeren'.  
Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA) toont zich niet verbaasd over de brief: 'Het is niets nieuws. Dit is typisch een brief uit de kopieermachine. Elk parlement dat de Dalai Lama ontvangt ontvangt een dergelijke brief van China'. Net als Van Bommel vindt Ormel dat het bezoek gewoon moet doorgaan.
Correspondent Wouter Zwart meldt vanuit Beijing dat de brief wel degelijk serieus moet worden genomen en dat sancties niet uit te sluiten zijn, economische (koele, of geheel geen ontvangst van zakelijke delegaties) danwel diplomatieke, ook omdat het bezoek samenvalt met de herdenking van 20 jaar Tiananmen.  

Update 16 april 20.00 u.
Henk Jan Ormel is vandaag, als voorzitter van de Vaste Commissie van Buitenlandse Zaken, op bezoek geweest bij de Chinese ambassadeur, en heeft daar herhaald dat de Dalai Lama zal worden ontvangen zoals gepland. Ook minister Verhagen zegt dat hij de geestelijk leider zal ontvangen, zij het niet in formele zin. Hoe China hierop zal reageren is nog niet bekend.
(bron: NOS tv Journaal)

 
Gerelateerde pagina's  
'Geen opstanden in Tibetaans gebied'
28 maart nieuwe Tibetaanse feestdag
Amnesty vraagt opheldering over Tibetaanse arrestanten
Beijing wacht overlijden Dalai Lama af. Door: door Willem Offenberg
Bezoek BBC aan Lhasa
Bezoek Dalai Lama aan Nederland: welke consequenties?
Boycot Tibetaans nieuwjaar
Briefwisseling met gevangen Tibetaanse
CDA: EU moet Nederland beschermen tegen Chinese handelssancties
China boos op Litouwen wegens Tibetplein
China klaar voor actie tegen Tibetaanse 'separatisten'
China publiceert Tibet witboek
China Tibet overleg in impasse
Chinese media: alles onder controle in Tibet
Chinezen demonstreren tegen Dalai Lama in Den Haag
CN Drie reisboek recensies
Coalitie steunt Balkenende: alleen minister Verhagen ontvangt Dalai Lama
Dalai Lama 'gedraagt zich als kind'
Dalai Lama ereburger van Parijs
Dalai Lama geeft lezing in Nederland op 4 'Tiananmen' juni 2009
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
jan_gz 20-04-2009
BeedeBee,
Ja, ik weet wel dat een deel van alles wat de Chinese regering zegt propaganda is, ben heel kritisch, geloof niet zo maar alles. Daarom haalde ik ook filmbeelden aan die niet liegen. Heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel van wat het DL kamp de wereld inbrengt propaganda is? Laten we allebei proberen om de situatie van 2 kanten te beoordelen en trachten de waarheid te vinden, al is dat niet makkelijk. Maar ik probeer het wel.
beedebee 20-04-2009
Jan,
Dat je je brood verdient in China, betekent niet dat je mee hoeft te gaan met alle propaganda...

En hoe je het ook keert of wendt, de DL is geen "artefact" uit vervlogen tijden, aangezien hij vandaag de dag nog heel belangrijk is voor de Tibetanen en voor Boeddhisten buiten Tibet.
jan_gz 18-04-2009
Ik snap die NL politiek niet. Ofwel die DL is een geestelijk leider en dan zou het principe van politiek en godsdienst gescheiden houden hoog moeten worden gehouden. De taak van de NL 2de kamer is ook om het volk te vertegenwoordigen en de regering te controleren Beter houden ze zich bij hun core business. Maar als ze hem als politiek leider uitnodigen zijn ze nog fouter bezig. De koude oorlog tegen het communisme is voorbij, het zou onderhand toch kunnen doordringen: de DL is een artefact uit die tijd, gesponsord en financieel gesteund door het CIA . Niks hemels paradijs toen hij in Tibet de scepter zwaaide. Slavernij was de standaard. Daar zijn echte Z-W film opnames van , is geen propaganda. Zeker de heer van Bommel, van de partij met goede voormalige China connecties zou beter moeten nadenken.
Shing 17-04-2009
De politieke reacties op de brief zijn erg overdreven. Men gaat er voor het gemak eraan voorbij dat de Dalai Lama door de Chinezen gezien wordt als een terrorist. Invloed uitoefenen gebeurd over en weer. Ook de Chinezen moeten elke keer een klaagzang van het westen aanhoren over de mensenrechten.

advertenties Ned.-China

Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...Kijk ook eens op:
China Reisen
Beijing.startpagina.nl
Shanghai.startpagina.nl
Het weer in Beijing

Tip! Wilt u CHINEES LEREN? Geledraak.nl biedt v.a september diverse curssen aan, gegeven door professionele, ervaren docente. Locatie: Haarlem-Zuid/Heemstede. Goed bereikbaar met trein.
Lees hier meer...