adverteren     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
  artikel doorsturendoorsturen   reageren op artikelreageren   RSS feed van GeleDraak.nl

Laatste bijdragen forum
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Sfeerhotel Beijing
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Cursussen Chinees op verschillende niveau's starten in sept. in Haarlem, i.sm. Geledraak.nl. Ook conversatie. Instroom mogelijk.

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Afgifte visa Chinese toeristen tijdelijk gestaakt
publicatiedatum: 23-06-2005
door: Geledraak.nl

22 juni '05: voorlopig geen visa voor Chinese toeristen

23 juni 05: Toch weer toeristische visa voor Chinezen
Nederland verstrekt per vandaag weer toeristische visa aan Chinezen. Eerder deze week was besloten de visa-afgifte te staken omdat fraude was geconstateerd. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse zaken verklaarde desgevraagd tegenover Geledraak dat er inmiddels 'aanvullende maatregelen zijn genomen op fraude in te dammen'. Welke maatregelen dat zijn kan de woordvoerder niet zeggen. Aangenomen mag worden dat de controles bij de visum-aanvragen scherper worden.

De beslissing om per vandaag weer visumaanvragen in behandeling te nemen is gemaakt 'op basis van gemaakte afspraken met andere Schengenlanden', aldus de woordvoerder. Bekend is dat Nederland geen groot voorstander was van invoering van toerisme visa, vanwege het gevaar dat Chinezen tijdens hun reis achterblijven in Europa. Volgens Nederland wordt op dit moment een geval van fraude onderzocht. Ook andere landen zouden last hebben van fraude, maar alleen Nederland besloot deze week de afgifte van toeristische visa te staken. Binnenkort komt er in EU verband nader overleg over deze kwestie.

20/22 juni 05: Verstrekken toeristische visa voorlopig stilgezet;
Nederlands Bureau voor Toerisme pleit voor spoedig oplossing.
Door: Marilou den Outer en Carolien Nout

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten het verstrekken van visa voor Chinese toeristen stop te zetten. Het Ministerie heeft de nationale recherche gevraagd een onderzoek te doen naar gesjoemel met groepsvisa, zo meldt dagblad De Telegraaf vandaag (niet online beschikbaar).
Volgens het Ministerie is er sprake van Chinezen die na een reis door het Schengengebied niet zijn teruggekeerd naar China.

Een woordvoerder van het Ministerie zegt desgevraagd tegenover Geledraak.nl dat niet bekend is om hoeveel fraudegevallen het gaat. Het gaat wel om aanvragen die door de Nederlandse ambassade in Beijing zijn behandeld. Om welk soort fraude het gaat kan het Ministerie ook niet zeggen. 'We weten wel dat de aanvragen niet klopten. Er bleken mensen nog in Europa te zijn van wie de touroperator op de ambassade meldde dat ze terug waren in China. Nu wordt uitgezocht hoe dat heeft kunnen gebeuren'.
De woorvoerder laat tevens weten dat Nederland niet het enige land is dat door deze fraude is getroffen. Hierover is onlangs overleg geweest met de andere Schengenlanden in Brussel. Nederland is op dit moment het enige land dat heeft besloten de afgifte van toeristenvisa aan te houden. De woordvoerder benadrukt dat het een tijdelijke maatregel is. Hoelang geen toeristische visa worden verstrekt is 'niet bekend'.

Tegenslag voor toeristenindustrie
Voor de Nederlandse toeristenindustrie is dit een grote tegenslag. De regeling met toeristenvisa, ADS, was in september vorig jaar van kracht geworden en de verwachting was dat er in 2007 300.000 Chinese toeristen Nederland zouden bezoeken.
De officiële reactie van het Nederlands Bureau van Toerisme en Congressen luidt dan ook: "Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) betreurt wat er gebeurd is. NBTC hecht grote waarde aan de komst van Chinese toeristen naar ons land. Dit blijkt uit het feit dat wij begin dit jaar een vestiging in Beijing hebben geopend en wij proactief deze markt bewerken, in het licht van onze doelstelling om meer bezoek aan Holland te creeëren. Bovendien is deze doelgroep ook vanuit economisch perspectief interessant aangezien zij een hoog uitgaven patroon heeft".
Het blijkt dat 1 op de 10 Chinezen die in Nederland op bezoek zijn, met een visum van de Nederlandse ambassade in China naar ons land komen. De overige 9 komen via andere landen naar ons land. Derhalve pleiten wij nadrukkelijk voor dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost en voor een toename van de capaciteit bij de Nederlandse ambassade in Beijing om zowel aan de kwaliteit als de kwantiteit van de visa verstrekking te werken."

De beslissing komt voor de toeristenindustrie op een pijnlijk moment: naar verluidt toert dezer dagen een delegatie bestaande uit ondermeer vertegenwoordigers van het Rijksmuseum, de grachtenrondvaarten en de Koninklijke Porceleyne Fles door China om Holland als toeristische bestemming te promoten.

Ook Duitsland is kritischer
De Duitse ambassade in Beijing controleert sinds vorige week scherper op de visumprocedure voor Chinese toeristen, maar verstrekt de visa nog wel als alles in orde is. Volgens woordvoerder Wolfgang Manig moet eenderde van de aanvragers zich nu persoonlijk op de Duitse ambassade melden. Documenten worden nog nauwkeuriger van tevoren gecontroleerd en ook bij terugkeer wordt gecheckt of alle reizigers inderdaad zijn teruggekeerd.
Over enkele weken wordt de kwestie in Europees verband besproken; het ADS verdrag, waarin wordt voorzien in toeristische visa, is een overeenkomst tussen de Volksrepubliek China en de Europese Unie. Dat betekent dat de deelnemende Europese landen (de Schengenlanden) de overeenkomst niet afzonderlijk kunnen opzeggen.

 
Gerelateerde pagina's  
Chinees toerisme naar Nederland
Gestage groei Chinees toerisme naar Nederland
Groei aantal Chinese bezoeken aan Nederland neemt af
Hotel voor Chinezen, bij Delft
Minder buitenlandse toeristen naar China
Nederlands toeristenbureau opent kantoor in Beijing
Nederlands visumbeleid: vol willekeur
Rapport: beter voorbereiden op komst Chinese toerisme naar Nederland
Steeds meer Chinezen naar Nederland
Kijk ook eens op:
China Reisen
Beijing.startpagina.nl
Shanghai.startpagina.nl
Het weer in Beijing

Tip! Wilt u CHINEES LEREN? Geledraak.nl biedt v.a september diverse curssen aan, gegeven door professionele, ervaren docente. Locatie: Haarlem-Zuid/Heemstede. Goed bereikbaar met trein.
Lees hier meer...