adverteren     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
  artikel doorsturendoorsturen   reageren op artikelreageren   RSS feed van GeleDraak.nl

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Sfeerhotel Beijing
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Cursussen Chinees op verschillende niveau's starten in sept. in Haarlem, i.sm. Geledraak.nl. Ook conversatie. Instroom mogelijk.

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
In de bioscoop: Red Cliff, van John Woo
publicatiedatum: 09-08-2009
door: Geledraak.nl

Spektakelfilm van John Woo, gebaseerd op de episode uit de beroemde Roman van de Drie Koninkrijken over de slag bij de Rode Klif in 208 n. Chr. Minister Cao Cao houdt op slinkse wijze de keizer in zijn macht en denkt nog even twee kleinere rijken te kunnen veroveren. De krijgsheren van die beide staten, Liu Bei, diens adviseur Zhuge Liang, en Sun Quan zijn echter slim en bedenken tal van listen. Met een groot leger van 800.000 man reist Cao Cao af naar de rode klif aan de Yangzi rivier.  Na de overwinning denkt hij ook te kunnen trouwen met de vrouw van Zhou Ye (Tony Leung), onderkoning van een zuidelijke staat.
De film zit boordevol actie, al dan niet digitaal in scene gezet.
In de Volkskrant zegt de regisseur John Woo dat hij na jaren van actiefilms voor Hollywood (o.a. Face/Off, Mission: Impossible II) weer eens een film met inhoud wilde maken. De mensen in het westen weten weinig van China en omgekeerd ook, zo zegt hij. 'Toen bedacht ik me dat het mooi zou zijn als ik daar met een film iets aan kon veranderen'.

Het is een film die (uiteraard) grote concessies doet aan het oorspronkelijke verhaal. Zo zijn de vrouwen die een prominente rol spelen in de film in het boek in geen velden of wegen te bekennen. In China was de film niet unaniem gewaardeerd onder meer omdat deze 'te modern is'. Maar al met al is het een onderhoudende eerste kennismaking met het beroemde boek. De verschillende personages worden keurig voorgesteld aan het westerse publiek, erg handig voor wie niet vertrouwd is met het verhaal.  De vechtscenes zijn wellicht wat overdadig (zelfs in de ingekorte versie), maar de grote slagen zijn indrukwekkend.  

Voor het historische verhaal van de slag bij de rode klif zie Wikipedia (Eng.). In China is de film in veel langere versie te zien, in twee delen (onder de titel Chi Bi). Voor het westerse publiek is het verhaal teruggebracht tot ruim twee en een half uur.

De film is te zien in o.a. Pathe de Munt, Amsterdam; Pathe De Kuip, Rotterdam; Pathe Scheveningen; Catharijne, Utrecht.
Bekijk een trailer op de website van Pathe

De officiele (lange) versie met Engelse ondertitels, zowel als de versie met Nederlandse ondertitels (Nieuw!) (standaard dvd en blu-ray) zijn ook te koop in China webshop Zaiton.nl

Scene uit de film Red Cliff
Scene uit de film Red Cliff

 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Lex Van 09-08-2009
Het is te zien dat er 2,5 uur is weggeknipt - de personages komen niet echt tot leven helaas. Wat overblijft is de veldslag, maar dat is echt schitterend gedaan. Bovendien zijn o.a. Tony Leung Chiu Wai en Kaneshiro Takeshi charismatisch genoeg. Toch ga ik van de winter in Mongkok maar eens op zoek naar de complete versie op DVD :)

Al met al een absolute aanrader voor liefhebbers van Chinese spektakelfilms en fans van de grote John Woo - wat mij betreft zijn beste film!

Advertenties agenda

De Qi van China in Tropenmuseum Junior