adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Laatste bijdragen forum

Bekijk alle berichten op het Gele Draak Forum >>
Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
China in citaten
publicatiedatum: 14-03-2014
door: Geledraak.nl

 • 'Thinking and debating are extremely limited in Chinese society. We don’t have that tradition. Weibo was nurturing the tradition in us. It’s a shame that process has been cut off'. Filmregisseur Jia Zhangke in interview met Wall Street Journal CRT, over de toename van geweld in de Chinese maatschappij, en dat hierover niet goed kan worden gediscussieerd in China vanwege de sterkere grip van de censuur op ondermeer microblog Weibo. Aanleiding van het interview: Jia's laatste film, A Touch of Sin (14-3-2014)

 • '
I think a 
party
 leading 
a 
nation 
is 
not
 the 
same
 as 
a 
party 
owning 
a 
nation; the 
public
 supports
 the
 Party,
 but 
members
 of 
the 
public 
have
 not 
forgotten 
that 
they 
are
 the 
masters
 of
 the
 nation'. Dit is niet een citaat van een hedendaagse mensenrechtenactivist in China, maar van een intellectueel, de hoofdredacteur van de Guangming 
Daily, in 1957. Een van de personen die destijds door Mao Zedong gevraagd werden (ideologische) kritiek te spuien tijdens de Laat Honderd Bloemen Bloeien-periode. Dit citaat, en meer, zijn te lezen op de site van Columbia University (pdf).

 • 'Toen mijn gesprekspartners hoorden dat Rutte werd ontvangen door premier Li en president Xi, was alles meteen voor elkaar. Zaterdag tekenden wij de papieren'. Directeur Dick de Jongste van Teesing Industrial Systems, die zich in China toelegt op duurzame brandstofoplossingen voor de auto-industrie. Aanleiding het bezoek van premier Rutte aan China, (Bron: NRC Handelsblad 16 nov. 2013)

 • "Over vijf jaar is Chinees de dominante taal op het internet. Je hebt vijf jaar om het te leren. En over tien jaar zit hier niemand meer die niet in China is geweest". Dimitri de Vreeze, lid van de Raad van Bestuur van DSM, als gastspreker bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit van Amsterdam, die meer gaat samenwerken met China. (Haarlems Dagblad 3 sept. 2013)

 • "We moeten werk terughalen dat is verhuisd naar landen als China. Daar wordt de arbeid nu duurder. Zo wordt Europa weer concurrerend".
  Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen in HDC Media in artikel over hoe meer mensen aan het werk te krijgen. Verkorting werkweek of bezuinigen werkt volgens hem niet. (19-2-2013)

 • "It would be wrong for spectators like you and me, who enjoy the comfort of distance, to demand that Mo Yan risk all and be another Liu Xiaobo. But it would be even more wrong to mistake the clear difference between the two".
  Perry Link in the New York Review of Books in een uitgebreid artikel over Mo Yan en de toekenning aan hem vandaag van de Nobelprijs voor Literatuur. (10-12-2012)

 • "Happiness is about not having nothing on one’s mind, unburdening everything, being physically healthy and free of any mental stress. I am now under a lot of stress, and very worried. Is that called happiness? But if I say I am not happy, you will say ‘You are so fake!’” His refreshing bluntness resonated with net users, "
  Nobelprijswinnaar Mo Yan in CCTV talkshow Face to Face, in antwoord op de vraag of hij gelukkig is.

 • "To me the truth comes first and then the literature. We in China are dealing with a dictatorial system and we writers have to take a stance on it. What stance does Mo Yan take? He is an example of how a regime can influence writers. He contributed to a volume of calligraphy that was a tribute to Mao. To me that shows that the truth is not his first priority".
  Schrijver in ballingschap Liao Yiwu in Der Spiegel, naar aanleiding van de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur aan Mo Yan.

 • "Bo Xilai is politiek onthoofd, hij heeft helaas gefaald, maar ik weet zeker dat er op enig moment een nieuwe Bo Xilai zal opstaan en met de invoering van het echte maoisme een einde maakt aan de verrotting en China weer een eigen identiteit geeft".
  Boekhandelaar en neomaoist Fang Jinggang over de gevallen leider Bo Xilai, die bekend staat als voorstander van herinvoering van maoistisch-socialistische waarden. NRC Handelsblad 2/3 okt. 2012

 • "Ik kan iedereen twee dingen aanbevelen: ga Chinees leren en ga promoveren".
  Econome dr. Heleen Mees, net gepromoveerd op de rol van China in de kredietcrisis, (NRC Handelsblad 31 aug. 2012)

 • 'Wat heb je aan helden als ze niet lachen, niet gelukkig zijn en zich niet kunnen presenteren aan het internationale publiek?'
  Oud-toptafeltennister Bettine Vriesekoop over de veranderende sportmentaliteit in China, waar aandacht lijkt te komen voor spelplezier: topsporters niet alleen als gouddelvers maar als mensen. NRC Handelsblad 4/5 aug. 2012

 • "Er is een enorme polarisatie tussen mensen die zich kapot werken, maar niet rond kunnen komen, en een groepje steenrijke zakenlieden en autoriteiten die zich alles kunnen permitteren. Natuurlijk: ook in het Westen zijn rijken, maar die moeten zich aan de wet houden. Als je in China door je achtergrond of connecties macht hebt, hoef je je niets van de wet aan te trekken".
  Filmregisseur Wang Xiaoshuai, in Nederland, bij de vertoning van zijn nieuwste film 11 Flowers (GPD bladen 24 juli 2012)

 • "Zolang de autoriteiten onze twijfel over deze zelfmoord niet wegnemen, staat het ons vrij te vermoeden dat de overheid is begonnen met het stilletjes vermoorden van politieke dissidenten".
  Chinese blogger Chen Yunchao naar aanleiding van het politiebericht dat door marteling blinde en bijna dove dissident Li Wangyang zelfmoord heeft gepleegd door ophanging in het ziekenhuis waar hij verbleef. Citaat uit Haarlems Dagblad, 9 juni 2012.

 • "Er zijn in China geen Lei Fengs, in de jaren zestig niet en nu zeker niet. Lei Feng was en is een verzinsel van de propaganda".
  Chinese blogger, naar aanleiding van de campagne van de Chinese overheid getiteld 'Leer van Lei Feng'. Lei Feng was een vrachtwagenchauffeur uit begin jaren zestig die een en al opofferingsgezindheid was voor de Partij. Lei Feng wordt geregeld van stal gehaald om Chinese onderdanen aan te sporen tot beter moreel (socialistisch) gedrag en de Partij te steunen. Dat Lei Feng echt heeft bestaan is overigens nooit aangetoond. (citaat uit NRC Handelsblad, april 2012)

 • 'Foreign heart hospitals have wanted to establish operations in China, observing soaring heart disease rates and rising incomes and figuring there is a business opportunity. But it has been very difficult for them to get business licenses, because lower-level health officials worry that they’ll get in trouble if someone dies. Conversely, it is relatively easy to get permits for dental clinics, because they bring less risk of serious injuries and thus of threats to officials’ careers.'
  Marktonderzoeker Shaun Rein, wiens boek The End of Cheap China: Economic and Cultural Trends That Will Disrupt the World in het voorjaar van 2012 zal verschijnen (maar niet in China).

 • "Een staat die schrijvers wegens hun geschriften opsluit kan niet fatsoenlijk zijn. Wie vervolgens zegt 'Business as usual 'betuigt steun aan een onfatsoenlijke staat. Ach, als het Nederlandse proletariaat niet solidair kan zijn met het Griekse proletariaat, is het misschien ook teveel gevraagd van Nederlandse schrijvers om solidair te zijn met Chinese schrijvers'.
  Schrijver Arnon Grunberg in de Volkskrant , 28 dec.'11, naar aanleiding van de veroordeling deze maand van de Chinese schrijvers Chen Xi en Chen Wei tot lange gevangenisstraffen.

 • "Ik denk, na een tijdje zal men in China tot inkeer komen en beseffen dat de traditionele normen en waarden, bijvoorbeeld het volgen van het geweten, toch de moeite waard zijn. Dan zal er orde in het land terugkeren.
  Schrijfster Lulu Wang in dialoog met Vlaamse studente journalistiek (dec. '11) 
 • "De absurditeit en de realiteit van het leven in mijn dierbare moederland is veel groter dan in welke roman dan ook beschreven. Belachelijk genoeg worden vele boeken van schrijvers verboden om de politieke harmonie te bewaren, terwijl de dagelijkse werkelijkheid een lange reeks van absurditeiten is, zeker als het gaat om landonteigeningen en huisontruimingen. Democratie, rechtvaardigheid, de rechtsstaat, gelijkheid, respect - het zijn lege woorden die onze hoogste leiders gebruiken".
  Schrijver Yan Lianke in zijn blog, 30 nov. '11 (geparafraseerd in NRC Handelsblad)
 • "Veel boeken in China zijn latent kritisch, maar spreken het niet helder uit omdat ze anders niet door de censuur komen. Ik heb ervoor gekozen om niet in China te publiceren, wat natuurlijk een grote markt is, maar in Hong Kong en Taiwan, omdat ik wilde kunnen zeggen wat ik moest zeggen. Het wisselgeld was totale vrijheid".
  Chan Koonchung over zijn boek De Vette Jaren (uitgeverij Signatuur, 2011) in de VPRO gids nov. '11
 • "Wat mij onderscheidt van sinologen is mijn achtergrond: ik heb eerst Russische studies gedaan. Ik benader China als een communistische partijstaat, zoals ik die heb leren kennen in de Sovjet-Unie. Een sinoloog die kijkt naar het hedendaagse China, denkt altijd dat er meer aan de hand is dan de werking van een communistische dictatuur. Zij zien altijd nog iets speciaals, iets cultureels, iets ondefinieerbaar mysterieus".
  Sinoloog Frank Dikötter in interview met NRC Handelsblad naar aanleiding van zijn boek Mao's Massamoord (uitgeverij Spectrum), 12 nov. '11
 • "Thirty years ago, Chinese leaders realized that for China to become relevant, it had to look more like the United States. Now it's time for Americans to realize that to stay relevant, the United States will have to look more like China".
  Heleen Mees in Foreign Policy ('The Perils of Loose Living'), 5 nov. '11
 • "Ik weet zeker dat China denkt 'wij hebben het geld, wij zorgen voor economische groei en orders dus jullie houden je mond over ons mensenrechtenbeleid en over Tibet'. Zo werkt macht hier"
  In Beijing woonachtige blogger/schrijfster Tsering Woeser in interview met NRC Handelsblad (3 nov. 2011) naar aanleiding van de toekenning van de Prins Clausprijs aan haar, in november 2011
 • "Het grote probleem in China is dat we alleen zorgen voor onze eigen families, onze beste vrienden, onze werkers en onze beste relaties. We vegen onze eigen straat schoon, maar reageren niet als bij de overburen het dak instort. Voor mensen die we niet kennen hebben we geen rijstkorrel over".
  Miljonair en filantroop Chen Guangbiao, in reactie op drama met overreden peuter Yueyue deze maand, in NRC Handelsblad 27 okt. '11
 • "China wil vooral met respect behandeld worden. Robert Zoellick, president van de Wereldbank, zei dat China 'een verantwoordelijke aandeelhouder' kan zijn in de wereldeconomie. Dat is een diepe belediging voor de Chinezen. Hij zegt: dit is de wereld, wij hebben die ontworpen en u mag meespelen. China speelt niet mee met onze regels, en komt zeker niet onze problemen oplossen als het Westen straks een tweederangs economie wordt".
  Oud-top diplomaat van de VS Henry Kissinger (88) in interview met NRC Handelsblad 27 okt. '11
 • "At the end of the day, we just can’t compete. [Weibo] can compete in our markets, and we’re certainly interested in what that means for us. I’ve looked at Weibo and it looks fascinating the way that people are using it,” he said. “We would love to have a strong Twitter in China, but we need to be allowed to do that."
  Twitter creator, co-founder and chairman Jack Dorsey op de AsiaD conference, 20 okt. '11 in Hong Kong.
 • "Liberalism is more deeply embedded in global economic, political, and social practices and institutions than Confucianism will ever be. Thus, to be more widely relevant in the world, Confucianism must absorb certain liberal principles and orientations. Liberalism will not become more "Confucian" (if by that we imply some sort of fundamental difference from liberalism), Confucianism must become more liberal."
  Sam Crane, in blog uselesstree, okt. '11
 • "We would like to support Europe. But as a corporation our mandate from the government is to maintain certain amount of profitability. We can't just go there and do that, we're not a savior for other people. We have to save ourselves."
  Gao Xiqing, topman van het staatsinvesteringsfonds CIC op een paneldiscussie met ondermeer belegger en filantroop George Soros in de VS, sept. 2011
 • 'Wat de afgelopen weken in de NL media voorbij is gekomen [...] wijst domweg op een gebrek aan kennis, en op grote vitaliteit van een setje droevige vooroordelen. De academische Chinakenners in Nederland zouden zich ook meer moeten laten horen (nostra culpa, al doen we ons best). Maar dat blijft nog wel even een uphill battle, onder andere omdat het grote merendeel van de Chinareizigers, schrijver of niet, de taal niet spreekt. Een mooie opdracht voor de 21e eeuw.'
  Maghiel van Crevel, hoogleraar Chinese Taal- en Letterkunde in Leiden, geinterviewd in decontrabas.com naar aanleiding bvan de reis van Nederlandse schrijvers naar de Boekenbeurs in Beijing.
 • "Het wrange is dat Dr. Liu en dr. Jiao bij elk bezoek van een mensenrechtendelegatie aan China hun persoonlijke vrijheid verliezen. Zij hebben meer te lijden naarmate er meer officiele bezoeken aan China worden gebracht"
  Yu Zhang, secretaris van de schrijversorganisatie PEN (ICPC) in NRC Handelsblad 6 sept. 2011, naar aanleiding van de reis van een Nederlandse schrijversdelegatie naar de Boekenbeurs van Beijing.
  'Dr. Liu' is Liu Xiaobo, die elf jaar gevangenisstraf uitzit, en 'Dr. Jiao' is Dr. Jiao Guobiao docent aan de uiversiteit van Beijing die in 2004 werd ontslagen na zijn online verschenen aanklacht tegen het ministerie van propaganda.
 • 'Als China zich werkelijk een leider op het wereldtoneel wil betonen, moet het nu zijn humanitaire gezicht tonen. Een gebaar van China zou niet alleen getuigen van een nieuwe, volwassen relatie tot arme landen, maar het zou ook een begin kunnen vormen van de collectieve verwerking van de grote tragedie van Mao's hongersnood, waarover tot nu toe in China zelf een bijna volledig stilzwijgen heerst'.
  Louise O. Fresco in column over de hongersnood in de Hoorn van Afrika, in NRC Handelsblad 20 juli 2011
 • 'We staan nu op de vierde plaats en zijn ingehaald door onder meer Shanghai en Singapore', Hans Smits, topman van Havenbedrijf Rotterdam in Forum, opinieblad van werkgeversorganisatie VNO-NCW, 17 juni 2011
 • "Deze expositie is een combinatie van waarheden, halve waarheden, verdraaiingen, verzinsels en weglatingen. De omissies zijn, zoals zo vaak in China, interessanter dan de feiten".
  Historicus en journalist Yang Jisheng over het net heropende Nationale Museum aan het Tiananmenplein in Beijing, NRC Handelsbad 30 mei 2011
 • "I guess I just don’t like 大山 (Da Shan) because… well… I don’t know… I just was told so many times in China that “your Chinese is good… do you know 大山?His Chinese is very very good. His Chinese is better than yours.” Really annoying because of course it’s true." Reactie op een blog over buitenlanders die anderen aanmoedigen om Chinees te leren (大山 'Da Shan' is de Chinese naam van Mark Roswell, een Canadees die vloeiend Chinees spreekt en Chinese taalcursussen op de Chinese televisie verzorgde)
 • "Het partnerschap met het iconische merk Saab verschaft ons toegang tot innovatieve techniek en en een internationaal netwerk dat ons decennia zou hebben gekost om op te bouwen".
  Richard Zhang, vice-president van Hawtai Motors dat 150 miljoen euro steekt in het noodlijdende autoproducent Saab, 3 mei 2011.
 • "Property speculation is perhaps the biggest threat to China's stability. The central government should introduce a policy to remove this risk. To keep them affordable, housing prices per square meter should stay at under two months of the average after-tax wage. The current price level is two to three times the highest acceptable level. In a property market downturn, the government will be under tremendous pressure to provide support.
  For too long, China's policies have paid too much attention to special interest groups and too little to the plight of working men and women. If this doesn't change, China's stability will be put at risk. Whatever policy option is considered, top officials need to ask first whether it takes from the people, or gives to the people".
  Econoom Andy Xie in blog Caixin, 22 april 2011
 • "Volgens mij is het veel zorgelijker dat kinderen in China tegenwoordig dusdanig worden verwend dat zij niet bestand zijn tegen kleine en grote tegenslagen. Misschien hebben we wel meer tijgermoeders nodig die hen in staat stellen teleurstellingen te overwinnen".
  Socioloog Guo Xiaming (Fudan Universiteit Shanghai) naar aanleiding van het boek van de Chinese Amerikaanse Amy Chua over 'tijgermoeders' ('huma', Chinese moeders die hun kinderen extreem streng en strak opvoeden). NRC Handelsblad 11 maart 2011
 • "China wordt in snel tempo duurder. Dat dit niet tot uiting komt in de gewone, zichtbare wisselkoers is slechts schijn. Want of het nu rechtsom gaat of linksom, de wetten van het kapitalisme gelden ook voor de Communistische Partij".
  Maarten Schinkel in NRC Handelsblad, 27 dec. 2010.
 • "Een land dat nog steeds mensen in de gevangenis gooit die onafhankelijk denken en verschillende meningen hebben, dat is beschamend". Kunstenaar en criticus Ai Weiwei aan de vooravond van de ceremonie rond de Nobelprijs van de Vrede, in interview met Tom Van de Weghe, 10 dec. 2010
 • "Je weet, ik ben niet gelovig, maar dit is een geschenk van God aan China, net zo'n belangrijk cadeau als het internet".
  Kunstenaar en criticus Ai Wei over het verlenen van de Nobelprijs voor de Vrede aan Liu Xiaobo; in interview met NRC Handelsblad magazine 16 okt. 2010
 • "Instead of being isolated ivory towers of academic research where quality research is the ultimate criterion for recognition, Chinese universities are places of hierarchy, patrimony, control and power struggles where personal networks outweigh academic ability".
  Steven Kuo, specialist in de relatie China-Afrika, en momenteel visiting scholar aan een Chinese universiteit, in The Guardian, 21 aug. 2010.
 • "Een journalist van Xinhua vroeg mij: wanneer gaan buitenlanders ons nu eens zien als AP?" Persbureau Xinhua opent een kantoor middenin New York met als doel op gelijke voet te komen met de AP's en Reuters van deze wereld. Edward Wong van de New York Times op bezoek in Lhasa, Tibet, schrijft over de grote onvrijheid van nieuwsgaring hij daar ondervond en gaf daarmee antwoord op de retorische vraag van de Xinhua collega.
 • "Als we kijken naar hoe effectief en strategisch China internationaal opereert, dan hebben we ook als Nederland domweg geen andere keuze dan de EU waar we kunnen te versterken. Al was het alleen maar om te voorkomendat we straks ook weinig meer te vertellen hebben in de haven van Rotterdam. (...) De EU is misschien een geld verslindende machine, maar als we die machine niet langer tot onze beschikking hebben, dan verslindt China op den duur Europa".
  Garrie van Pinxteren in opinieartikel (papieren) NRC Handelsblad 21 juni 2010, n.a.v. de grote Chinese investeringen in Griekse haven Piraeus) Het artikel is nu ook te lezen op Geledraak.nl
 • "While the central government likes to project the image of an authoritarian state that's creating a hybrid version of capitalism, many of those in charge of development in the interior behave more like mafia dons than like party cadres".
  Tom Lasseter in McClatchy newspapers naar aanleiding van de moord op superrijke kolenmijneigenaar Zhu Baoqi in Shaanxi.
 • "There will be no impact on the ecosystem. Only the elite will be able to come. It is not for the masses." Beheerder van een beschermd parkgebied in Hainan, dat ten prooi lijkt te gaan vallen aan een golfbaan en resort.
 • 'I am not against Expo as an event, but against its politicization. The Expo, as an exhibition of culture and science development, can be an Enlightening event in China. It is a platform for us to understand the world more. However, it is not necessary to turn it into a propaganda and post so many restriction on people's life. It should not be organized as a political mission'.
  Chinese blogger die bij politie uitleg gaf over negatief stukje over Expo Shanghai (mei 2010)
 • 'Wij zijn geen agitatoren, we zijn gewone, rationele Chinese burgers. Wij willen niemand tot last zijn, maar we willen onze waardigheid niet verliezen'.
  Chen Hong in een breed bediscussieerde open brief over haar besluit geen abortus te ondergaan maar haar (niet toegestane) tweede kind geboren te laten worden, in NRC Handelsblad 12 mei 2010
 • 'Door Google wordt het voor buitenlandse internet- en mediabedrijven moeilijker. De overheid is minder geinteresseerd is samenwerking, want in haar ogen zijn buitenlandse bedrijven onvoorspelbaar geworden. Google kwam vier jaar geleden met grote verhalen over het respecteren van de wetgeving, en vervolgens draait het als een blad aan de boom om. Dat doet het ook nog in alle openheid, wat hier vreselijk gevonden wordt'. Internetondernemer Marc van der Chijs in NRC Handelsblad 8 mei 2010
 • 'Under the CCP’s rule, the Chinese people have been disconnected from their own cultural and spiritual roots, which are in line with the principles that Falun Gong teaches. If the Chinese people were to get reconnected with China’s ancient culture, the CCP would lose its hold on China'.
  Tekst op Falun Gong website Epoch Times, april 2010, elf jaar na verbod op de beweging.
 • 'If in our country [China], when we cannot agree with each other, we can leave each other alone, instead of censoring those that do not agree with us, then that would be huge progress. We will work hard towards this day'. Han Han in blogpost waarin hij reageert op zijn nominatie voor de Time lijst van 100 meest invloedrijke personen ter wereld, april 2010.
 • 'If you take the point of view that you have to be friendly with the Chinese government and they can make arbitrary demands of you, then you can't really run a business. I really don't think that is a practicable way to proceed'.
  Mede-oprichter Google, Sergey Brin in Der Spiegel, 30 mrt. 2010.
 • "Westerse bedrijven die zich niet aan de Chinese regels willen houden zijn steevast de klos. Zoekmachine Google sloot zijn Chinese site, om niet meer te hoeven voldoen aan de opgelegde zelfcensuur; Chinese politici beschuldigden het bedrijf vervolgens van "het breken van een geschreven belofte".
  FT commentator John Foley 30 maart 2010 (papieren NRC Handelsblad)
 • 'One possibility is that I'd like to try and become a Member of the European Parliament. I just think that it's disgraceful that there are no members that are Chinese, they have them from India and everywhere and China has become too powerful to be ignored. They have to understand how to deal with China".
  Schrijfster Zhang Lijia ('Socialism is great!') In Global Times, 11 mrt. 2010
 • "To pull the plug on the Internet for 20 million of its citizens is not simply bad policy, it’s a violation of human rights"
  Paul Mozur in NYT 15 feb. '10 over het afsluiten van internet in Xinjiang
 • "We are partially blocked in China and other places and we were in Iran as well. The most productive way to fight that is not by trying to engage China and other governments whose very being is against what we are about. I am hopeful there are technological ways around these barriers”.
  Evan Williams, oprichter Twitter tijdens het World Economic Forum Davos jan. '10
 • "What I feel most sad and dispirited about is that China’s Internet is being rapidly transformed into an internal network. That the global Internet and overseas sites are being blocked goes without saying. But their strategy of nationalizing the Internet is already going ahead with full force."
  (Niet met naam genoemde Chinese hoofdredacteur nadat hij ontslag had genomen bij een internetportal).
 • "It makes sense from a business standpoint for Google not only to oppose censorship but to work actively against it, and do everything in their power to influence global policies, laws, and community practices that favor openness.",
  (Rebecca MacKinnon n.a.v. besluit Google om niet meer mee te werken aan censuur in China, 17 jan. '10)
 • "China is a country ruled by law, the government likes to claim. Except, it is not. Wang Shengjun is the chief justice, but he has never been to law school. However, he does have excellent contacts within the Communist Party".
  (BBC correspondent in artikel over verslechterde mensenrechten in China, dec. 2009)
 • "Hillary Clinton heeft een heel ongelukkige opmerking gemaakt toen ze in China suggereerde dat meningsverschillen over mensenrechten goede betrekkingen met Peking niet in de weg hoeven te staan. Als Obama dit najaar naar China gaat, moet hij die gevaarlijke indruk wegnemen".
  (Kenneth Roth, directeur Human Rights Watch in NRC Magazine, 10 okt. '09)
 • "Beijing cannot expect to gain genuine international respect unless its leaders confront history and achieve political reconciliation with their people, many of them victims of the party’s failures during the Maoist era. Without admitting their historical failings, Chinese leaders will sound hypocritical when they lecture other countries, especially Japan, on history".
  (Pei Minxin, in Financial Times, 1 okt.'09)
 • (IOC lid Hein Verbruggen over Amnesty en de 'gedwongen huisuitzettingen' voor de Olympische Spelen in Beijing, in Elsevier 5 sept. '07:) "'Als ik in Helmond kom en mijn oude wijk ligt tegen de grond, dan heet dat stadsvernieuwing. Als het in China gebeurt, is het een schending van de mensenrechten" |
 • (ambassadeur van China in Nederland, mw Xue Hanqin, in Forum (15 feb.'07:) "Voor Chinezen is het moeilijk een visum te krijgen. Sommigen geven het gewoon op omdat de procedures zo frustrerend zijn. Hierdoor jaagt Nederland de buitenlandse zakenlieden weg die je juist binnen zou moeten halen"
 • (prof-voetbalscout Piet de Visser, in Voetbal International, nr.47 nov '06:) "Een ding is zeker: de Chinezen komen eraan! Ze hebben een goede instelling, zijn bereid vier uur per dag te trainen zijn fysiek sterk en enorm gedreven [...] ik zie wel individuele spelers doorstoten naar de top"
 • (Johan Kardolus (Vertigo Klimwand-producten), in magazine Buitenlandse Markten, jan. '06:) "Ik ging ooit enorm in de fout door mijn Chinese partner een klok te geven. Dat betekent dat je hem wijst op de eindigheid van zijn leven. We hebben het opgelost: hij gaf mij er ook een. Zo stonden we weer quitte"
 • (Voorzitter College van bestuur TU Delft, Hans van Luijk, die blij is met de vele Chinese studenten aan de TU, VNO/NCW Magazine Forum 4 aug. '05:) "Hollandse studenten kijken altijd een beetje vreemd aan tegen die Chinese studenten. Die komen hier namelijk echt alleen maar om te werken, die doen niet aan gezelligheidsverenigingen en zo".

  ... En Van Luijk over nog een verschil China-Nederland:
  "(verschil luchthaven Shanghai/Schiphol) De efficiency van het logistieke proces als je in Shanghai landt, de geavanceerde gebouwen en materialen, de ultramoderne transportmiddelen! Moet je op Schiphol komen. Sta je eerst uren op je koffers te wachten, wordt je vervolgens omver gelopen door taxichauffeurs en als je niet uitkijkt ook nog eens beroofd. Wie is hier nu het ontwikkellingsland?"

 • (Topman Peter Elverding van DSM over de reactie van ondernemingen op de opkomst van China, VNO/NCW Magazine Forum 14 juli '05:) "De Chinese concurrentiepositie drijft nu voor een groot deel op lage kosten. En wij zetten er hoogwaardige technologie tegenover. Maar Chinezen ontwikkelen zich veel sneller dan men hier denkt".

 • (Chinees textiel mag sinds januari vrijelijk op de wereldmarkt worden afgezet. Hoe denkt de Italiaanse mode-industrie dit te overleven? De Italiaanse Stefania Saviolo van een Milanese mode-opleiding in NRC Handelsblad, 26/27 febr. '05:) "Als de [Italiaanse] assortimenten snel veranderen slagen de Chinezen er niet in ze op tijd te kopiëren, want alleen de boot uit Hong Kong doet er al 15 dagen over om hier aan te komen".

 • (trendwatcher Adjiedj Bakas in NRC Handelsblad 8 jan.'05) "Nederlandse kinderen leren Grieks en latijn - dode talen. Verspilling. Ze kunnen beter Chinees leren. In dezelfde tijd dat je Grieks en Latijn leert, kun je ongeveer 3000 karakters leren: genoeg Chinees om de krant te kunnen lezen".

 • (ingezonden door Judith: citaat uit 'China, Hong Kong, Taiwan BV' van Willem van Kemenade: premier Zhao Ziyang in 1983) "Ik dacht dat Afrika het meest onderontwikkelde gebied van de wereld was, maar ik zie nu dat het Hainan is".

 • (ingezonden door Judith: citaat uit 'China, Hong Kong, Taiwan BV' van Willem van Kemenade.) "Ik benijd u dat u op zo'n jonge leeftijd al aan de macht bent" Deng Xiaoping (toen 83) tot Ruud Lubbers (toen 47).
  "Ik benijd u dat u op zo'n hoge leeftijd nog steeds aan de macht bent" Ruud Lubbers tot Deng Xiaoping in 1987. "

 • (Staatssecretaris Rutte, over kabinetsplan om internationale studenten in Nederland meer collegeld te laten betalen: (in NRC Handelsblad 16 sept. '04:) "Betekent internationalisering dat een half miljard Chinezen hier moeten kunnen studeren? Daar is ons stelsel niet op berekend, dat kunnen we financieel niet aan.(...) Ik wil mensen die goed tot zeer goed zijn, niet de massa (...)"

 • (Zo werd TPG bestuursvoorzitter P.Bakker onlangs aangesproken door de loco-burgemeester van Shanghai, nadat eerst de vele gebruikelijke plichtplegingen hadden plaatsgevonden/NRC Handelsblad 10 sept.'04) "Let's cut the bullshit, Mr. Bakker. Wat kan ik doen voor uw bedrijf hier in Shanghai"

 • (NOC NSF voorzitter Erica Terpstra in interview met weekblad Elsevier, 14 aug. '04) "Als student heb ik Chinees en Japans gestudeerd. Niet afgemaakt. In de aanloop naar de Spelen in Peking wil ik mijn studie Chinees weer oppakken. Prachtig, toch?"

 • (Jacques Pelkmans, lid Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, in magazine Forum (VNO-NCW), juni '04) "De werkelijke intrede van China in de wereldeconomie is waarschijnlijk een zegen, ook voor Europa!(..) En voorlopig fungeert China als aanjager van een opbloeiend Oost-Azië wegens een zeer forse groei van de import, jaar na jaar".

 • (over de aanwezige censuur in Chinese media, Chinese analist Li Yongyan, in AsiaTimes, juni '04) "Some multinationals like News Corp take great care not to offend Beijing in their programs, hoping that someday their content will be given access into China. Dream on. When Beijing says it is a war, for once they mean it."

 • (Uit het jaarverslag van de Asian Development Bank ADB over 2003, juni '04:) '(China) is the world's biggest consumer of copper, tin, zinc, platinum, steel and iron ore; second-biggest of aluminium and lead; third largest of nickel. ... It is now the world's second-largest oil consumer (after the US), and accounted for 35 per cent of the global rise in oil demand in 2003.'

 • (John H.Makin van American Enterprise Institute (AEI) over de de opmerkelijke economische ontwikkeling van China, 25 mei '04:) "China's emergence as a major force in the global economy might be likened to inserting a very powerful racecar with poor brakes and steering into a race that normally includes Formula One cars whose brakes and steering are as remarkable as their engines are powerful".
  Voor het gehele achtergrondartikel, klik svp hier

 • (Sinoloog Eduard Vermeer in radiogesprek VPRO, 2 mrt. '04:) (op de vraag of Nederland respect heeft voor China:)
  "Ach, wij Nederlanders kunnen alleen de tenen van de reus kietelen".

 • (Architect Rem Koolhaas in TV programma R.A.M., VPRO, 29 febr. '04:) (i.v.m. zijn aanvaarding van de opdracht een nieuw hoofdkantoor te bouwen voor de Chinese staatstelevisie CCTV:)
  "Ik ben me ervan bewust dat het een risico is, maar ik denk dat de Chinese politiek zich in gunstige zin ontwikkelt. (...) De CCTV is in evolutie, in de richting van een BBC; als het gebouw in 2007 af is, is de staat veranderd (...) Als dat niet zo is, is onze inschatting verkeerd geweest; dat zou ik rampzalig vinden".

  (Van persbureau Xinhua is een artikel verschenen waarin uitgebreid wordt ingegaan op de architectuur van Rem Koolhaas; en op Geledraak.nl een kort artikel over de prijsvraag.)

 • (Vrij Nederland 7 febr., Belgische econoom Geert Noels:) (i.v.m de grote handelsoverschotten van China met de VS:)
  "Als het zo doorgaat, krijgt China in de wereldpolitiek de macht in handen. Als ze willen, kunnen ze de kraan nu al dicht draaien door hun dollarreserves te verkopen."

 • (NRC Handelsblad in commentaar, febr. '04) (i.v.m kwestie of Nederland een veto zou moeten uitspreken tegen opheffen wapenembargo China)
  "Wat schieten de mensenrechten op met een veto? (...) Het wordt donquichotterie wanneer Nederland - dat straks ook nog eens voorzitter is van de héle EU - zich daar in zijn eentje voor inzet".

 • (de Qianlong keizer, in 1793 tegenover een Brits gezantschap dat handelstoegang tot China zocht:) "Wij hebben alle producten die er zijn. Ik hecht geen waarde aan vreemde of vernuftige objecten en ik kan fabrikaten uit uw land niet gebruiken".
  (Bron: Immanuel C.Y. Hsü: The Rise of Modern China)
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
th_nijm 16-03-2010
(Zhang Lijia:)"One possibility is that I'd like to try and become a Member of the European Parliament. I just think that it's disgraceful that there are no members that are Chinese"

Tja, hoeveel Europeanen zitten er eigenlijk in het Chinees Parlement?

Kijk ook eens op:
Bijzondere reizen 2014
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven Nw!
Leer Chinees Online! Nw!
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Hier kan uw Spotlight advertentie staan, vraag aub naar de voorwaarden: adverteren[AT]geledraak.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing