adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Laatste bijdragen forum
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:

ChinaMoves Colleges over China terwijl u luncht – Lilian Kranenburg spreekt over actuele onderwerpen die China beïnvloeden, bij u op kantoor.Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Verzwegen oorlogsmisdaden
publicatiedatum: 18-05-2010
door: Willem Offenberg

Da Jiang Da Hai 1949 is de titel van in China verboden geschiedschrijving van de burgeroorlog voorafgaand aan 1949 en ‘de wonden aan beide zijden die nooit helen’. Zo omschrijft de auteur, de Taiwanese hoogleraar Lung Yingtai (58), de tragiek in haar bestseller die helaas tot dusver alleen in het Chinees is verschenen. Het is een bewonderenswaardig staaltje ‘oral history’, niet sec en afstandelijk neergepend, maar als persoonlijk relaas.

Lung beschrijft in detail het drama van haar ouders die na de zege van Ma Zedong’s communisten op de KMT-nationalisten naar Taiwan vluchtten. Net als twee miljoen andere ‘vastelanders’. Haar moeder liet haar zoontje van een jaar op het station achter bij haar grootouders. Als kind riep hij passerende treinen na vlakbij huis, ‘moeder, moeder!’, al die tijd denkend dat ze terug zou komen. Pas veertig jaar later zou hij haar weerzien.
Lung Yingtai in Leiden
prof. Lung Yingtai in Leiden (foto W.Offenberg)

Maandag was Lung Yingtai in Leiden voor een lezing, in een propvolle collegezaal. Haar gehoor bestond veelal uit tweede en derde generatie Chinezen uit de diaspora, ‘Chinezen van overzee’, van wie de (groot)ouders allen soortgelijke hartverscheurende verhalen kunnen vertellen.Lung Yingtai wijst geen schuldigen aan in de burgeroorlog, ze oordeelt niet, maar laat betrokkenen hun verhaal doen. Ook wanneer dat de huidige regeringen in Taiwan of de Volksrepubliek niet uitkomt.

Bijvoorbeeld door de communistische overwinnaars weggepoetste oorlogsmisdaden zoals het beleg door de PLA van het noordoostelijk gelegen Changchun in 1948, met 340.000 verhongerde burgers (meer slachtoffers als tijdens het Japanse bombardement op Nanjing in 1937). De communisten verloren in Mansjoerije 150.000 man, de KMT 700.000. ‘Geen van beide partijen geven de hele waarheid weer,´ aldus prof. Lung, ´ik beoog met dit boek stereotiepen te nuanceren’.

Ze schrijft ook zonder vooringenomenheid over de omvangrijke collaboratie van Taiwanezen met de Japanse bezetter (1895-1945). In 1943 was versterking van het Japanse leger hoognodig, dus werd onder Taiwanezen gerecruteerd. Meer dan 100.000 vrijwilligers dienden zich aan, terwijl er maar duizend waren gevraagd. Terwijl Japanners op het continent als monsters werden afgeschilderd, konden inheemse eilandbewoners goed met ze overweg. In het zuiden van Taiwan trof prof. Lung onder autochtonen nog Japans sprekende oudjes aan.

Van haar boek zijn 350.000 exemplaren verkocht, zowel in Taiwan als in Hongkong, waar op de luchthaven het boek populair is onder doorgaande reizigers uit China. In China zelf heeft de overheid elke discussie op internet over de inhoud verboden. ‘Ach’, zegt Lung, ‘ik heb me laten vertellen dat ergens, in een donker achterafsteegje in Shanghai, daar liggen ze wel te koop, voor 10 yuan’.

‘Ik ben geen dissident,’zegt ze, ‘en ik zit niet in het verzet. Wel bestrijd ik het verdoezelen van de feiten. Ik ben tegen het grote vergeten. Jongeren móeten dit weten. Want het verleden bepaalt ons heden.’ Over de recente toenadering van Taiwans president Ma Ying-jeou tot China is ze kort: ‘Zolang men niet gezien heeft waar de pijn zit en de open wonden van de voormalige vijand negeert is er weinig hoop op echte verzoening.’

Willem Offenberg

 
Gerelateerde pagina's  
Chen Shui-bian voor de rechter
EU schaft visumplicht af voor reizigers uit Taiwan
Geschiedenis Nederland-China
Geschiedenis van Taiwan
Kaalhoofdige Taiwanezen weer welkom in Xiamen
Oprichter Giant (76) voltooit fietstour door Nederland
Plannen voor ballonvaart Taiwan-China
President Ma: raketten gericht op Taiwan mogelijk weg
Reistips: Taiwan
Taiwan deel van China?
Taiwan: een nieuwe start; open brief
Taiwanese boer wil communistisch president worden
Taiwanese supporters met Burmese vlag
VN wil opnieuw niet praten over toelating Taiwan
VOC op Taiwan
Woordenstrijd over Taiwan
reageren op artikelreageren
Kijk ook eens op:
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Het weer in Beijing