adverteren     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
Zakelijk > Overzicht  artikel doorsturendoorsturen   reageren op artikelreageren   RSS feed van GeleDraak.nl

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Sfeerhotel Beijing
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Cursussen Chinees op verschillende niveau's starten in sept. in Haarlem, i.sm. Geledraak.nl. Ook conversatie. Instroom mogelijk.

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
v.a. 2 sept. in bioscoop: Film Shanghai, met Gong Li
publicatiedatum: 20-08-2010
door: Willem Offenberg

Een Amerikaanse spion geeft zich in 1941 uit als journalist met nazi-sympathiën bij de Shanghai Herald, vlak voor de Japanse overname. Hij wil de moord op zijn beste vriend, die ook was ondergedoken in de internationale enclave, onderzoeken en raakt verwikkeld in de gewelddadige Japans-Chinese oorlog. Hij valt voor de mooie Chinese vrouw van een triade-baas. Zij is actief in het gewapend verzet. De licht onderkoelde John Cusack, die de Amerikaanse spion speelt, en de als immer betoverende Gong Li, acteren adequaat. Maar boeien ze ook echt? Het gelaagde karakter van de Japanse beul, kolonel Tanaka (Ken Watanabe), die zichzelf een romanticus noemt, fascineert meer dan de twee geliefden.

‘Casablanca in Shanghai’. Zo typeert producer Harvey Weinstein in typisch Hollywood-jargon zijn nieuwste film met een wat gezochte verwijzing naar de klassieker met Ingrid Bergman en Humphrey Bogart. Weinstein is de man die de afgelopen twintig jaar een record aantal Oscars binnenhaalde (vorig jaar nog voor The Reading met Kate Winslet).
Weinig bescheiden tipt hij twee van de vier hoofdrollen in Shanghai als mogelijke Oscarwinnaars, namelijk Gong Li, de verzetsvrouw, en Chow Yun-Fat, haar maffioze echtgenoot, en niet John Cusack of Ken Watanabe, hoofd van de Japanse inlichtingendienst. Shanghai, dat niet mocht worden gedraaid op lokatie vanwege het delicate onderwerp, de Japans-Chinese oorlog, mist de chemie van Casablanca. De gevoelens die de geliefden voor elkaar hebben spatten niet bepaald van het doek.

Shanghai, met Gong Li en John Cusack

Bovendien is de beladen sfeer, de stilte voor de storm van de Tweede Wereldoorlog, wel erg donker aangezet. Doordat bijna de hele film op nagebouwde sets is gedraaid, in zowel Londen als Bangkok, ontbreekt elk sprankje buitenlucht. Het geweld begint al zodra John Cusack met Duitse vrienden van boord gaat van passagiersschip ‘Bremen’. Dankzij een liaison met de vrouw van de Duitse consul komt hij erachter hoe Japan van extra krachtige torpedo’s wordt voorzien, van Duitse makelij, en bedoeld voor de overval op Pearl Harbour.

Machinaties, intriges, landverraad en hete liefde aan de vooravond van een wereldoorlog en dat alles in bruisend Shanghai, ze bieden meer dan genoeg materiaal voor een fantastische film. Of regisseur Mikael Hafström er in is geslaagd na Evil, Derailed en 1408 zijn veelbelovende talent ten volle te benutten, blijft de vraag. Zijn technisch ambitieuze produkt, met een gegeven dat tien jaar in het vat heeft gezeten, is door het toekennen van de hoofdrol aan John Cusack ondermaats gecast. Wat opvalt is dat de Amerikaanse acteur met zijn ironische blik, bekend van de cultfilm Being John Malkovich, een zware thriller-oorlogsfilm-annex love story niet volwaardig kan dragen.

Voor China-gangers valt er niettemin genoeg te genieten. De weergave van Shanghai als poel van ontucht schiet weliswaar door in Hollywoodoverdrijving, de sfeer in de stad is mede door een zorgvuldige nabootsing van The Bund wel raak getypeerd. Omdat het scenario is geschreven voor verfilming op lokatie en al rekening was gehouden met Chinese censuur, valt helaas niet te ontdekken of het Chinese verzet tegen de Japanse bezetting door nationalisten of communisten werd aangestuurd.

Vanaf donderdag 2 september 2010 in de bioscoop
(zie Bios Agenda voor lokaties en trailer)

Tot 12 september 2010 kunt u meedoen aan de prijsvraag op Geledraak.nl en 3x2 vrijkaarten voor Shanghai winnen, lees hier meer.

Willem Offenberg

Advertenties agenda

De Qi van China in Tropenmuseum Junior