adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Hoe schrijf je dat karakter ook al weer?
publicatiedatum: 30-08-2010
door: Geledraak.nl

Wat gebeurt er als je een tijdlang geen karakters meer schrijft? Inderdaad: je vergeet ze. Dat overkomt steeds meer Chinezen en Japanners. Oorzaak zijn de  computers en mobiele telefoons, waarop teksten kunnen worden geschreven met het Latijnse alfabet, het pinyin systeem. De bijbehorende karakters verschijnen in beeld en de gebruiker hoeft alleen te klikken. De China Youth Daily deed onderzoek en 83 procent van de ondervraagden zei moeilijkheden te hebben met het schrijven van karakters, een verschijnsel dat ook wel agrafie wordt genoemd.
Er zijn wetenschappers die zich zorgen maken, zoals hoogleraar linguistiek Siok Wai Ting uit Hong Kong. Het uit het hoofd leren is cruciaal voor het onthouden van karakters, zegt ze. Als je vergeet hoe je karakters moet schrijven kan dat uiteindelijk ook je leesvaardigheid negatief beinvloeden.Onderzoek heeft uitgewezen dat bij het lezen van karakters een ander hersengedeelte wordt gebruikt dan bij het lezen van het Latijnse alfabet.
Aan de andere kant zorgt het sms- en computergebruik ook voor een verrijking van de taal. Mensen bedenken allerlei nieuwe woorden en uitdrukkingen om hun boodschap (snel) over te brengen.
Ook komt er vanzelf een tegenbeweging op gang: er worden steeds meer kalligrafiewedstrijden gehouden in het land.
Het karakterschrift is 3000 jaar oud en nog altijd besteden schoolkinderen elke dag enkele uren om de karakters te leren. Om goed te kunnen meedraaien in de samenleving is kennis van zo'n 3000 karakters nodig.  

 meisje kalligrafeert met kwast en water op straat
Oefenen, blijven oefenen! Foto © Geledraak.nl

 
Gerelateerde pagina's  
Chinese karakters, tekens, het Chinese schrift
Chinese taal en literatuur overzicht
Orakelbeenderen
Roep om terugkeer traditionele Chinese karakters
reageren op artikelreageren
Ikleerchinees.nl

Ikleerchinees.nl - initiatief van Geledraak.nl
Ikleerchinees.nl

Alle stduiematerialen voor het leren van Chinees...