adverteren     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
  artikel doorsturendoorsturen   reageren op artikelreageren   RSS feed van GeleDraak.nl

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Sfeerhotel Beijing
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Cursussen Chinees op verschillende niveau's starten in sept. in Haarlem, i.sm. Geledraak.nl. Ook conversatie. Instroom mogelijk.

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Tot 28 feb.2011: Tentoonstelling SingSong, Utrecht
publicatiedatum: 22-10-2010
door: Geledraak.nl

In de 18e eeuw werden vanuit het Westen de meest spectaculaire en kostbare klokken verhandeld naar China. Bij de Chinese keizer waren de klokken zeer geliefd en ook waren het begeerlijke geschenken. Sommige betoverende klokken speelden elk kwartier muziek en deze noviteit kreeg bij de Chinezen de naam ‘klok die vanzelf klinkt’, in het Chinees: ‘zimingzhong’. Deze term werd door Engelse handelaren verbasterd tot ‘singsong’, het equivalent van de Nederlandse term ‘speelklok’.

De tentoonstelling SingSong, die tot 28 februari 2011 te zien is in museum Speelklok in Utrecht, toont een selectie klokken die een afspiegeling is van de belangrijkste stukken uit de Qing dynastie.

Europese topklokkenmakers, zoals fenomeen James Cox, vervaardigden veel van deze magische en mysterieuze pronkstukken. Cox paste zijn ontwerpen aan aan de smaak van de Oriënt, door allerlei oosterse elementen toe te voegen zoals bewegende olifanten, pagodes, draken en slangen. Hoewel ze uurwerken bevatten, was hun voornaamste doel niet de tijd aan te geven, maar te vermaken en indruk te maken.

Kinderen kunnen tijdens de tentoonstelling de ‘handelswaar game’ spelen. Door zelf te bewegen en te springen voor een groot projectiescherm, moeten ze ervoor zorgen dat bootjes in beweging komen en veilig aan de andere kant van de oceaan aankomen bij de Chinese keizer. Sensoren volgen de lichaamsbewegingen van de kinderen en maken het een spannende, leerzame en interactieve game.

Museum Speelklok, Steenweg 6, Utrecht, tot 28 febr. 2011. Open dinsdag tot en met zondag van 10.00-17.00 u. In de schoolvakanties ook open op maandag. Zie verder de website

(De tentoongestelde klokken zijn in Nederland gerestaureerd. Over de restauratie heeft Pieter Fleury een documentaire gemaakt 'De Klokken van de Keizer'. Deze is op digitale tvkanalen soms te zien (HollandDoc); de ilm is op dvd verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum Speelklok)

Advertenties agenda

De Qi van China in Tropenmuseum Junior