adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:

ChinaMoves Colleges over China terwijl u luncht – Lilian Kranenburg spreekt over actuele onderwerpen die China beïnvloeden, bij u op kantoor.Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Reisgids: The Real Taiwan and the Dutch
publicatiedatum: 08-12-2010
door: Geledraak.nl

Taiwan staat niet bekend als een land voor de doorsnee toerist. Het is een land voor fijnproevers, voor reizigers die op zoek zijn naar een bijzondere bestemming. Laat nu juist voor hen ook nog eens een gids geschreven te zijn die tot in de haarvaten van het land doordringt en een vakantie erheen nog specialer maakt dan hij voor de meesten al is. ‘The Real Taiwan and the Dutch’ is de titel van het reisboek, geschreven door de vroegere ‘hoogste vertegenwoordiger van Nederland in Taiwan’, Menno Goedhart, in samenwerking met reisboekenauteur Cheryl Robbins.

Goedhart was van 2002 tot 2010 zaakgelastigde in Taiwan; geen ‘ambassadeur’, aangezien het land niet officieel door Nederland wordt erkend. Vanuit dien hoofde maakte hij diverse reisjes het land in en raakte er naar eigen zeggen op verliefd. Zozeer overigens dat hij nu na zijn pensionering heeft besloten er een groot deel van het jaar met zijn vrouw te blijven wonen. Hij is met name geïnteresseerd in de diverse inheemse bevolkingsgroepen die leven in Taiwan - mensen van niet Chinese maar van austronesische afkomst. 

Maar bovenal is Goedhart geïnteresseerd in een andere niet Chinese groep, de Hollanders in de VOC tijd. Hoewel de Hollandse periode in Taiwan (toen bekend als Formosa) van relatief korte duur was ( na 38 jaar werden de Hollanders verdreven door de Chinese vastelandse piraat Koxinga) zijn er nog tal van VOC sporen te vinden. Het is de grote verdienste van Goedhart dat hij als een ware ontdekkingsreiziger tot in de verste uithoeken van Taiwan overblijfselen uit de VOC tijd in kaart heeft gebracht.

De gids gaat dus veel verder dan de beschrijving van de bekende fort ruines Provintia, Zeelandia in Tainan en Fort Antonio (‘in tegenstelling tot wat de meesten beweren is het fort niet Spaans, maar voor honderd procent zeker gebouwd door de Hollanders’). Goedhart neemt de lezer bijvoorbeeld mee naar onbestemde bosjes ten noorden van Tainan om de ligging van het verloren gegane fort Vlissingen te laten zien. Of hij vaart naar de afgelegen eilanden groep Penghu (Pescadores) waar het allereerste VOC fort werd gebouwd op Snakehead island. Niet lang geleden is de plek met Nederlandse geld weer toegankelijk gemaakt en is nu een toeristische attractie geworden.

De Hollandse ‘prinses’
Aardig om te lezen is ook de beschrijving van een kleine tempel in het zuiden van Taiwan, de Holland Babao Princess Tempel. Het tempeltje, dat meer dan honderd jaar oud is, is gewijd aan een ‘Hollandse prinses’, maar niemand weet er het fijne van. Mogelijk gaat het om een Hollandse vrouw die in handen was gevallen van piraten; Hollandse kooplieden schijnen naar haar op zoek te zijn gegaan waardoor het wel om een belangrijk persoon moest gaan, vandaar de eretitel ‘prinses’.
Anderen beweren dat er een vrouw dood was aangespoeld uit een scheepswrak. Een man uit het dorp vond haar en gaf haar een begrafenis. Kort daarna overkwam de man een wonder, dat hij toeschreef aan de overleden vrouw. Mensen komen nu nog naar de tempel om zegeningen af te smeken. In de tempel bevindt zich een aardewerken vaas waarin het gebeente van de vrouw zou liggen. Eens in de zoveel tijd worden de beenderen in de zon te drogen gelegd en weer zorgvuldig teruggestopt.

Persoonlijke keus
The Real Taiwan and the Dutch is geen reisgids in de gewone zin. Goedhart beschrijft heel veel gebieden, maar niet alle. Hij maakt een persoonlijke keus en neemt de lezer bijvoorbeeld graag mee naar zijn favoriete restaurants en B&B gelegenheden en verschijnt opvallend vaak zelf op de foto. Praktische algemene reisinformatie over Taiwan zoals vervoer, geld, klimaat etc. staat er slechts beperkt in. Wel overigens, erg handig: de gps coördinaten van de plaatsen die hij beschrijft. Ook bijvoorbeeld een beschrijving van het beroemde National Palace Museum in Taipei zal men er niet in aantreffen. Goedhart zet de lezer eigenlijk al vanaf de voorflap op zijn spoor: ‘Put aside the city view, visit the natural scenery, taste the authentic food, experience the local culture and discover the real Taiwan’.

Taiwan is een land dat zich prima leent voor individuele rondreizen. Het is maar iets groter dan Nederland, er is uitgebreid openbaar vervoer en er zijn vliegverbindingen. Lang niet overal wordt Engels gesproken, maar over het algemeen zijn de inwoners uiterst vriendelijk en behulpzaam. Wat ook helpt is dat Goedharts gids consequent de namen van plaatsen bezienswaardigheden en restaurants etc. in Chinese karakters weergeeft, en van de belangrijkste bestemmingen worden ook de GPS coördinaten genoemd.

Boekinformatie
The Real Taiwan and the Dutch, paperback, 271 pagina’s volop geïllustreerd met foto’s en kaartjes. Stevig papier, fraai verzorgd. Eerste druk april 2010. ISBN 9789866789779 (Engelse uitgave). Er is ook een Chineestalige uitgave, met traditionele Chinese karakters. Het boek is te koop in China webshop Zaiton.nl

 
Gerelateerde pagina's  
Reistips: Taiwan
Reistips: Taiwan (rugzakreis 2007)
Snelle treinverbinding Taipei-Kaohsiung
reageren op artikelreageren
Advertenties reizen


Kijk hier Youtube filmpjes:
Loading...


Kijk ook eens op:
China webshop Zaiton
Ikleerchinees.nl
Het weer in Beijing