adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
  artikel doorsturendoorsturen   reageren op artikelreageren   RSS feed van GeleDraak.nl

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Art-Special-Made
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nl / Geledraak.nl (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
t/m 15 april '12: De Gouden Eeuw van China, Assen
publicatiedatum: 16-11-2011
door: Geledraak.nl

Het Drents Museum in Assen is er opnieuw in geslaagd een bijzondere Chinese culturele tentoonstelling van grote omvang te presemteren aan het publiek. 'De Gouden Eeuw van China' is de titel van de expositie van kunstvoorwerpen uit de Tang-dynastie (618 – 907 na Chr) die te zien is van 17 november 2011 tot en met 15 april 2012.

De tentoonstelling laat bijzondere archeologische vondsten uit de Tang-dynastie zien.

Veel historici zien de Tang-dynastie als een van de hoogtepunten in de Chinese beschaving: de Gouden Eeuw van China, de bloeitijd van de Chinese cultuur in de 7e tot en met de 9e eeuw na Chr. Dankzij de handel van de zijderoute ontstond een open samenleving met grote rijkdom en tolerantie.

Chang'an (het huidige Xi'an) vormde het hart van het keizerrijk, de eerste stad in het oosten van waaruit de Zijderoute over het land liep als een levensader van cultuur, religie en handelswaar. De stad was de grootste en meest florerende Aziatische hoofdstad met op zeker moment een miljoen inwoners. Handelaren en kooplieden uit alle windstreken kwamen met luxe artikelen naar China. Nieuwe culturen en religies kwamen mee. Kleding en sieraden, gebruiksvoorwerpen, etherische oliën, voedingsmiddelen en wijn uit het buitenland waren zowel in de paleizen als bij een groot deel van de stadsbevolking populair. Kunst en literatuur bloeiden.

Expositie
Circa honderdtwintig voorwerpen van onder andere aardewerk, zilver, goud, glas en steen tonen het vakmanschap van de 'Gouden Eeuw' van China.
Er zijn uitzonderlijke terracottabeelden van mensen en dieren, geglazuurd in prachtige kleuren, en unieke wandschilderingen met de sfeer van het leven aan het Chinese hof. Prachtige kamelen met hun bagage, mooie vrouwen met ronde vormen, muzikanten op paarden die de bedrijvigheid van een wereldstad laten zien.

De voorwerpen zijn afkomstig uit het Beilin Museum, het Shaanxi Museum en het Xi'an Museum, alle in Xi'an. De tentoonstelling wordt vormgegeven door Atelier Hähnel-Bökens uit Dusseldorf.

Het Drents Museum is sinds vorig jaar augustus gesloten voor een grote verbouwing en de bouw van een nieuwe museumvleugel, ontworpen door architect Erick van Egeraat. 17 November 2011 gaat het museum weer voor het publiek open met een compleet nieuwe inrichting van alle collectiepresentaties, een nieuw Kindermuseum, een groter Museumcafé en een nieuwe Tentoonstellingszaal. In die laatste zaal zal De Gouden Eeuw van China te zien zijn.

In 2008 had het Drents Museum een grote publiekstrekker met de expositie Go Assen, met originele beelden uit het Terracotta Leger van China's Eerste Keizer (zie archief).

Afbeelding: het beeldmerk van de expositie, beeldje in prachtig glazuur 

www.drentsmuseum.nl

Advertenties agenda

De Qi van China in Tropenmuseum Junior