adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
Beijing Service Bureau
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
China Minority Travel
WondersofYunnanIn de spotlights:

Anton Lustig 8 tot 22 oktober in NL beschikbaar voor presentatie. Expert taal Jingpo-volk in dorpen grensgebied China-Birma: drugs & aids, kinderen kansarm, vandaar oprichting
Prop Roots. antonlustigATgmail.com


Cursussen Chinees op diverse niveau's in Haarlem, Ikleerchinees.nll (meer info)

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
5 okt.-2 feb.'14: Ming. Expositie over China in de Nieuwe Kerk, Amsterdam
publicatiedatum: 08-07-2013
door: Geledraak.nl

De Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam staat van oktober 2013 tot februari 2014 in het teken van China. Dan is de expositie "Ming. Keizers, kunstenaars en kooplui in het oude China" te zien. Met veel voorwerpen van het Nanjing Museum, aangevuld met het beroemde Delfts aardewerk uit het Gemeentemuseum Den Haag en een serie erotische tekeningen uit de privécollectie van Ferdinand Bertholet.

Wie Ming zegt, zegt porselein en dat is volop aanwezig op de expositie. Zoals het zeldzame gele en groene porselein, voorbehouden aan het keizerlijke hof.

Ming dynastie expositie affiche

Van de ‘gewone’ Ming-onderdaan krijgt de bezoeker letterlijk een beeld in portretten, zijdeschilderingen en grafgiften. Uit het voormalige bezit van welgestelde burgers komen onder andere veel kalligrafieën en het kenmerkende blauw-witte porselein, dat in die tijd uitgroeide tot een gewild exportartikel. Delfts aardewerk was er een antwoord op; daarvan worden intrigerende vergelijkingen met Ming-porselein getoond. In de tentoonstelling hangen levensgrote portretten en afbeeldingen, destijds een gewoonte in China voor uitingen van het Hof en verwelkoming van gasten. 


Blauw-wit porselein

Het Nanjing Museum leent de voorwerpen uit mede vanwege een ingrijpende verbouwing die dit jaar plaatsvindt. In 2014 is de expositie te zien in het National Museum of Scotland in Edinburgh. Het Nanjing Museum herbergt veel nationale kunstschatten. Nanjing was gedurende de eerste jaren van de Mingdynastie (die duurde van 1368-1644) ook de hoofdstad van de Ming.

(Meer over de Ming-dynastie, zie de pagina's geschiedenis en cultuur op Geledraak.nl)

Website Nieuwe KerkVergulde stoof, met emaillewerk

 
Gerelateerde pagina's  
Ming tentoonstelling Nieuwe Kerk 5 oktober open
reageren op artikelreageren
Advertenties agenda