adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
t/m 2 febr.'14: Internationaal Film Festival Rotterdam
publicatiedatum: 21-01-2014
door: Geledraak.nl

22 januari 2014 gaat het Filmfestival Rotterdam IFFR weer van start.Tal van nieuwe korte en lange films, zoals A Touch of Sin van Jia Zhangke, en Once upon a Time in Shanghai, maar ook oudjes zoals Life on a String en On the Beat.

Hieronder de bijdragen uit/over China, Taiwan en Hong Kong :

Til Madness Do us Part (Feng Ai)
Wang Bing, China's bekendste documentairemaker neemt zijn tijd. West of the Tracks destijds duurt 9 uur, en deze documentaire minder, maar met vier uur toch een hele zit. Dit keer verbleef Wang Bing maanden in een gemeentelijk gekkenhuis, waar patiënten soms tientallen jaren opgesloten zitten. De vier uur durende documentaire is respectvol en ontroerend, en vindt in deze ogenschijnlijke hel ook surrealistische schoonheid en liefde.
Regisseur: Wang Bing http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/feng-ai/

Appeal ¥15,220,910.50
Over de arrestatie en opsluiting van de bekende activist Ai Weiwei. Ai Weiwei's Appeal ¥15,220,910.50 begint met beelden van de opening van de Biennale van Venetië, in de zomer van 2013. Hier schuifelt de moeder van de Chinese conceptueel kunstenaar, politiek activist, filosoof, architect, fotograaf en filmmaker, rond tussen zijn enorme installatie S.A.C.R.E.D., een overweldigende verbeelding van zijn gevangenschap. Dan maakt de film een sprongetje terug in de tijd, naar maart 2011: de Chinese politie doet een inval in de Ai Weiwei-studio, omdat de kunstenaar wordt verdacht van belastingontduiking. Ai Weiwei gaat voortdurend in discussie met de autoriteiten, rustig en voorkomend dat wel. Overal draaien camera’s.
Regisseur: Ai Weiwei http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/ai-weiwei-s-appeal-15-220-910-50/

Flow
Met traag vloeiende abstracte beelden zuigt de Taiwanees-Nederlandse filmmaker Lichun Tseng de kijker 17 minuten lang een innerlijk proces in van verandering en bewustwording. Een universum dat zich alleen kan ontvouwen in projectie op origineel 16mm-formaat in de bioscoopzaal, wanneer de meest donkere en subtiele elementen zichtbaar worden.
Regisseur: Lichun Tseng http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/flow1/

The great escape from Cafe City (Hsiao ching hsin da bao cha)
Een komedie in de vorm van een fantasierijke koffiecommercial. Een jonge man bezoekt iedere dag hetzelfde café, waar hij steeds dezelfde koffie bestelt bij dezelfde serveerster Belle, die haar naam eer aandoet.Op een uitbundige manier, vol met game-achtige efffecten, raken hun fantasiewerelden steeds meer verward.
Regisseur: John Hsu http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/hsiao-ching-hsin-da-bao-cha/

Lake August (Na pian hu shui)
Om de dood van zijn vader en een verbroken relatie te vergeten, dwaalt een jongeman door een uithoek van China. In een resort blijft hij hangen. Yang heeft een uniek talent voor dwingend mooie, lange shots - en wordt daarin steeds beter. Wereldpremière van zijn derde, meest toegankelijke film.
Nadat zijn vader zelfmoord heeft gepleegd door straalbezopen van een boot af te springen en zijn vriendin heeft aangekondigd dat ze met een andere man gaat trouwen, staat Ah Li er alleen voor. Er verandert niet veel in zijn leven. Zijn voornaamste bezigheden zijn roken en bier drinken; tussendoor kijkt hij soms wat porno. Op zoek naar afleiding bezoekt hij een pension aan de rand van een meer. Daar ontmoet hij zijn oude klasgenoot Monkey en diens maîtresse Ah Fang. De twee ruziën veel omdat Monkey zijn vrouw niet wil verlaten. Monkey vertrekt en Ah Li en Ah Fang zijn op elkaars gezelschap aangewezen.
Regisseur: Yang Heng http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/na-pian-hu-shui/

La lampe au beurre de yak
Een jonge fotograaf maakt geënsceneerde portretten in een Tibetaans bergdorp. Decors met nationale monumenten, Disneyfiguren en palmeilanden worden met een piepende katrol naar beneden gerold. Gebedsmolens of juist glimmende zonnebrillen benadrukken een culturele traditie die onderhevig is aan moderne invloeden. (Duur: 15 minuten)
Regisseur: Hu Wei http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/la-lampe-au-beurre-de-yak/

The Last Moose of Aoluguya (Han da han)
Gu Tao volgt al jaren het leven van enkele leden van de (voorheen nomadische) Ewenki-minderheid in Noordoost-China. Het resultaat is afwisselend verbijsterend treurig en onwaarschijnlijk hilarisch. Ruw, rauw en intiem portret van een alcoholische vechtjas.
In de bossen en de bergen in het noordoosten van China wonen de Evenken, een nomadisch volk dat driehonderd jaar geleden overkwam uit Siberië en nu een van de 56 officieel erkende etnische groepen in China is. Ze leven van de jacht en van het fokken van rendieren.
In 2003 werden de Evenken gedwongen vanuit het bos te verhuizen naar een nieuw onderkomen dat door de regering voor hen was gebouwd. Weijia is een van hen. Heel zijn leven was hij jager. Nu is zijn land weg, zijn jachtgeweren ingenomen en staat zijn manier van leven op uitsterven. Nu hij niet meer kan jagen, brengt Weijia zijn dagen drinkend en mijmerend naar vroeger door.
Regisseur: Gu Tao http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/han-da-han/

Letters from the South

Een omnibusfilm over hoe geïmmigreerde Chinezen in Zuidoost-Azië hechten aan hun traditionele gewoonten, taal en gebruiken - zelfs na eeuwen in een ander land. Gemaakt door filmmakers met een Chinese achtergrond, die individueel regelmatig te gast waren in Rotterdam.
Regisseur: diverse http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/letters-from-the-south/

Life on a String
Film uit 1991 van Chen Kaige. De wereld zoals twee blinde muzikanten zich die verbeelden. 'De Heilige', die met zijn leerling Shi Tou door China reist, wacht op de duizendste keer dat een snaar zal breken van zijn instrument. Dan pas zal de formule zich openbaren die zijn zicht zal herstellen. Tweede film van Chen Kaige.
Twee blinde muzikanten reizen naar een afgelegen dorp in Mongolië: een oude meester die hoopt de wereld ooit weer te kunnen zien en zijn jonge leerling Shitou. De meester kreeg als jongen een geheim recept dat hem zou kunnen genezen, maar pas dan als hij de duizendste snaar op zijn qin (een traditioneel snaarinstrument) zou breken. Ondertussen rebelleert Shitou tegen het ascetische, geheel aan muziek gewijde bestaan van zijn meester. Hij wordt verliefd op een boerenmeisje, wat de woede wekt van haar dorpsgemeenschap. Life on a String gaat over de kracht en de magie van het geloven.
Regisseur: Chen Kaige http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/bian-zou-bian-chang/

Magician Party and Dead Crow (Mo shu shi dang yu si wu ya)
Laat je meevoeren in de papieren 3D-wereld van de Magician Party, de laatste echte idealistische politieke partij in de wereld. Hier worden papieren landschappen gevuld met nieuwe monumenten en dieren. Inclusief korte acts en een bezoekje aan de studio van maker Sun Xun. Een fantastische film over het creëren van een verhaal.
Regisseur: Sun Xun http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/mo-shu-shi-dang-yu-si-wu-ya/

On the Beat (Minjing gushi)
Film uit 1995. Zwart-komisch relaas over het dagelijks conflict tussen traditie en vooruitgang in een Pekings politiestation. Een toeloop van semicriminele plattelandsbewoners maakt het er niet makkelijker op voor de agenten. En probeer maar eens iemand te vinden in die anonieme torenflats. Beijing in de jaren negentig is een stad waar de drang tot moderniteit en vernieuwing grote en snelle veranderingen teweegbrengen. Te midden van imposante wolkenkrabbers en desolate woonblokken, staat een politiestation bevolkt door agenten die met moeite de vooruitgang weten bij te benen.
Wijkagent Yang Guoli maakt erg lange dagen, wat zijn gezin flink veel stress oplevert. Als een dronkenlap gebeten word door een hondsdolle hond besluit het hoofdkwartier een grote schoonmaak te houden. De werkdruk neemt zienderogen toe.
Regisseur: Ning Ying http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/minjing-gushi/

Once Upon a Time in Shanghai (Shanghai tan ma yongzhen)
Hongkongs eerbetoon (2014) aan vooroorlogs Shanghai. De legendarische stad van bruisende nachtclubs, Japanse spionnen en modieuze gangsters, en van in stijlvol zwart-wit geschoten kungfufilms. Een arme plattelandsjongen vecht zich een weg naar boven, in een film die zich kan meten met grote voorbeelden.
Shanghai, begin twintigste eeuw. Van overal uit China komen gelukzoekers naar de grote stad. Daar heerst het recht van de sterkste. Vier ganglords houden Shanghai in een ijzeren greep, tot de keiharde nieuwkomer Long Qi zich tussen hen in vecht. De jonge, goudeerlijke Ma Yongzhen (Philip Ng), gezegend met een groot kungfu-talent en een ijzersterke rechtervuist, vestigt zich in Shanghai en trekt al gauw de aandacht van Long Qi. Tussen hen ontstaat een onverwachte vriendschap. Wanneer Long Qi door zijn moed en arrogantie in de problemen komt - zowel een Japanse spion als de Chinese ganglords hebben het op hem gemunt - kan Yongzhen niet anders dan hem helpen, ook al heeft hij zijn knappe, ongenaakbare buurmeisje (Michelle Hu) beloofd niet meer te vechten.
Regisseur: Wong Ching Po http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/shanghai-tan-ma-yongzhen/

The Palace on the Sea (Hai shang huang gung)
Eenvoudig en toch complex. Een man (favoriete acteur Wang Shin-hong) ontmoet een vrouw (vaste actrice Wu Ke-xi) op een aangemeerd schip. Een soort drijvend paleis gedecoreerd als een boeddhistische tempel. De vrouw of haar geest worstelt met herinneringen en de man neemt de gedaante aan van een monnik in zijn volgende leven. Complex en toch eenvoudig. De man, de vrouw en de camera bewegen zich sierlijk als in een dans door de ruimte. Er is alleen de gedachte aan ontsnappen. (Duur: 15 min.)
Regisseur: Midi Z http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/hai-shang-huang-gung/

Rigor Mortis
Een filmster zoekt zijn einde in een duistere, oude flat, maar dat mislukt: het gebouw blijkt al te vol met geesten te zitten. Voor regisseur Mak is deze mysterieuze, grimmige speelfilm zijn debuut, maar de hele eerbiedwaardige Hongkongse genregeschiedenis is erin voelbaar.
Dit stijlvolle regiedebuut van acteur Juno Mak is geïnspireerd door cultfilms uit het Jiangshi-genre: Kantonese folklore over door taoïstische geestelijken tot leven gewekte overledenen, die zich manifesteren als zombie of vampier. In de jaren tachtig werden deze oude verhalen bewerkt tot inmiddels bekende klassiekers uit de Hongkong-cinema, zoals Mr. Vampire (Ricky Lau, 1985). Mak versterkt die link door enkele acteurs uit deze film te casten.
In Rigor Mortis betrekt een rouwende filmster een appartement in een sociale woningbouwflat, waar hij zichzelf van het leven wil beroven. Het loopt anders; hij wordt gered en ontdekt hoe mysterieuze krachten het gebouw en zijn inwoners in de greep houden - vooral wanneer het lijk van een net overleden bewoner inzet wordt van een bovennatuurlijke strijd.
Regisseur: Juno Mak http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/rigor-mortis/

A Touch of Sin (Tian zhu Ding)
Nieuwe film van Jia Zhangke (Still Life, Platform). Modern tijdsbeeld van China, geïnspireerd door vier onofficiële nieuwsberichten die vooral rondgingen op Weibo (het Chinese Twitter), onderzoekt waarom zo veel 'onbeduidende' incidenten tegenwoordig uitmonden in grof geweld. Chinese meesterfilmer werd bekroond op het festival van Cannes.
Jia Zhang-ke’s status als belangrijkste filmchroniqueur van het moderne China is met het vierluik A Touch of Sin nog meer toegenomen. Telkens slaagt hij erin films te maken waarin het veranderde en veranderende China de maat wordt genomen. Jia refereert in een gelaagde ‘martial-arts-film voor hedendaags China’, in de titel - niet in de stijl - op speelse maar betekenisvolle wijze naar King Hu’s wuxia-klassieker A Touch of Zen (1969-71).
De film komt na 13 febr. 2014 ook in de bioscoop
Trailer:

Regisseur: Jia Zhangke http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/tian-zhu-ding/

The Transplants
De jonge vrouw Min en de jonge man Kang-Woo werden in Singapore geboren, maar groeiden op in mainland China. Ze moeten zich aan het zo andere Singapore aanpassen, maar dat gaat niet vanzelf en het gaat niet van harte. Verfijnde film richt zich op de details van hun vaak zwijgende samenzijn. (Duur: 15 min.)
Regisseur: Tan Jingliang http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/the-transplants/

Trap Street (Shui Yinjie)
Jonge landmeter krijgt mooie researcher in het vizier, maar ze verdwijnt opeens tijdens een schijnbaar succesvol afspraakje. Mysterieuze gebeurtenissen volgen elkaar snel op in dit beklemmende debuut over liefde, surveillance en paranoia in hedendaags China.
Een ‘trap street’ is een onbestaande straat die kaartenmakers bij wijze van copyright in hun creaties verwerken, om zich te beschermen tegen vervalsers. Li Qiuming, de hoofdpersoon uit Trap Street, krijgt met het tegenovergestelde te maken.
Als de jonge, ietwat naïeve stagiair van een bedrijf dat digitale kaarten maakt op een dag een aantrekkelijke vrouw tegen het lijf loopt, kan hij haar later niet meer terugvinden. De straat waar hij haar ontmoette en waar ze volgens haar visitekaartje ook werkt, blijkt niet te bestaan. In gedragen tempo ontspint zich een thriller met Kafkaëske trekjes. Regisseur: Vivian Qu http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/shui-yinjie/

Overzicht van alle films uit Azie op IFFR 2014, kijk hier

(Wie niet in gelegenheid is naar het IFFR te gaan: kijk ook in China webshop Zaiton voor speelfilms en documentaires uit China)

reageren op artikelreageren
Advertenties agenda


Boek over Dunhuang
webshop Zaiton.nl

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven Nw!
Leer Chinees Online! Nw!
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Hier kan uw Spotlight advertentie staan, vraag aub naar de voorwaarden: adverteren[AT]geledraak.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!