adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
tot 5 sept.'14: Expeditie Zijderoute, Hermitage Amsterdam
publicatiedatum: 28-02-2014
door: Geledraak.nl

Zeg ‘De Zijderoute’ en de meeste mensen krijgen associaties met ontdekkingsreizen, ontmoeting van culturen, verdwenen rijken, woestijnen, karavanen, kamelen, kunst, boeddhisme. Wie zich daarin herkent zal veel plezier beleven aan de tentoonstelling ‘Expeditie Zijderoute’, die van 1 maart tot 5 september 2014 te zien is in De Hermitage in Amsterdam. Met voorwerpen uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg die op hun beurt afkomstig zijn van totaal dertien Russische archeologische opgravingen, die overigens tot op de dag van vandaag plaatsvinden in Centraal-Azië. (doe ook mee aan de prijsvraag voor vrijkaarten op Geledraak, loopt tot 21 maart '14)


Entree van de tentoonstelling

De tentoonstelling laat duidelijk zien dat de Zijderoute niet èèn strakke route was van west naar oost, maar bestond uit tal van aftakkingen. Bovendien: de handelaren legden nooit de gehele route af, alleen gedeeltes ervan.

De expositie brengt mooi in beeld hoe divers de culturen langs de route waren en ook hoe ze elkaar beïnvloedden. Boeddhistische kunst in westelijk Azië verschilt sterk van die uit meer oostelijk gebied.


Zilveren schaal, 7e-8e eeuw, Chorasmië (Oxus, huidige Oezbekistan)

De beïnvloeding wordt duidelijk op de grote foto aan de muur in de expositie waar de diverse munten van de verschillende cultuurgebieden wordt getoond. Aan de ene kant de geslagen munten uit Bactrië of het Kushanrijk, aan de andere kant de Chinese munten, en met het kenmerkende gat in het midden. Tussen die culturen in een 7e eeuwse munt uit Sogdië, Samarkand met de ambitie om het gat van de munten uit de Chinese Tang-dynastie te imiteren. Het bleef bij een poging tot gat (zie afbeelding).


Totaal omvat de expositie rond de 250 voorwerpen: zilverwerk, friezen, zijdeschilderingen, beelden en de voor het gebied zo kenmerkende muurschilderingen. Topstuk op dat gebied is de negen meter lange schildering uit de Rode Zaal van het paleis van de koningen van Boechara: over het gevecht van een godheid met leeuwen. Speciaal voor deze expositie is deze schildering onlangs gerestaureerd.

Maar ook voor de grotten van Mogao bij Dunhuang in de huidige Chinese provincie Gansu is ruim aandacht. De boeddhistische kunst die daar sinds 366 werd geproduceerd is volgens kenners niet van heel hoogstaand niveau, maar het feit dat ze zo talrijk zijn, typisch Chinese trekken hebben en zo goed geconserveerd maakt het complex toch wel beroemd. In de Hermitage zijn stukken van schildering te zien.


Beelden uit Dunhuang, loss, klei hout beschilderd, 8e-9e eeuw

Heel aardig ook is het beeldje van ‘Aap in westerse kledij’ dat opgegraven is in Khara Koto, Binnen-Mongolie in 1907 – de geliefde figuur Sun Wukong, ‘apenkoning’, uit de beroemde roman De Reis naar het Westen, wellicht, die vanuit China naar het westen reisde om boeddhistische geschriften op te halen.

Ook de mensen aan de Zijderoute wordt niet vergeten. Schattige poppenkleertjes van linnen en zijde uit de 8e eeuw, en een zijden pofbroek uit de Chinese Han-dynastie spreken zeer tot de verbeelding.


Boddhisattva, Turfan muurschildering 11e eeuw

De ‘Zijderoute’ in de Hermitage kan op twee manieren worden gelopen, van oost naar west of van west naar oost, prachtig, zo voelen we ons een echte reiziger. Voor kinderen is er ook een speurtocht.

En wie nog meer wil weten: er is een audiotour (niet gratis), de opschriften zijn uitgebreid, de catalogus nóg uitgebreider, en fraai uitgegeven (minpuntje: een index ontbreekt). Op de agenda van de Hermitage staan ook lezingen en muziekuitvoeringen rond deze tentoonstelling zie activiteiten. Enkele studenten archeologie en kunstgeschiedenis doen tijdens de duur van de expositie de hedendaagse Zijderoute ontdekken en met name te kijken hoe de culturele uitwisseling plaatsvindt, Zij doen er verslag van op de website van de Hermitage

Kleine voetnoot tot slot:
Hoe zijn al die objecten in de Hermitage St.-Petersburg gekomen? Voor antwoord op die vraag moet je het antwoord niet op de expositie zoeken, noch in de catalogus. Dat ligt gevoelig. Al die expeditie-deelnemers uit de 19e en 20e eeuw hebben veel onderzocht en in kaart gebracht, dat is waar, maar ook héél veel meegenomen op de karavaan terug naar naar huis.
Op een speciale pagina van de Chinese staatskrant People’s Daily over Dunhuang is te lezen dat maar liefst twee derde van alle voorwerpen uit Dunhuang in het buitenland zijn, de meeste overigens in Rusland. ‘Nowadays, when we study the Dunhuang documents of our own country, we have to buy microfilms from abroad. It's actually painful for all the Chinese and Dunhuang as well’. (zie over Dunhuang ook elders op Geledraak.nl en ook over de Zijderoute is ene aparte pagina op Geledraak te lezen)

Praktisch:

Expeditie Zijderoute, Hermitage, Amstel 51, Amsterdam, van 1 maart-5 sept. 2014 (gesloten: 26 april). Dagelijks 10-17.00 uur. Toegang volwassenen: 15 euro, diverse kortingen, Museumjaarkaart gratis. Catalogus 34,95 euro (ook in het Engels verkrijgbaar)
Meer informatie zie de website

 
Gerelateerde pagina's  
Zijderoute
reageren op artikelreageren
Advertenties agenda

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Geld wisselen
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven Nw!
Leer Chinees Online! Nw!
Chinees leren in BeijingIn de spotlights:


Hier kan uw Spotlight advertentie staan, vraag aub naar de voorwaarden: adverteren[AT]geledraak.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!