adverteren     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
  artikel doorsturendoorsturen   reageren op artikelreageren   RSS feed van GeleDraak.nl

Laatste bijdragen forum
Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Stichting EuSino
De Qi van China
Beijing Service Bureau
DimSum reizen
China online reizen
Yangshuo Travel
MING Translations
Chinees leren in Beijing
Van Verre China reizen
Yunnan Minority Travel
China Minority Travel
Sfeerhotel Beijing
Xiahe-Tibet Travel
Hotel Linden, bij DaliIn de spotlights:

Cursussen Chinees op verschillende niveau's starten in sept. in Haarlem, i.sm. Geledraak.nl. Ook conversatie. Instroom mogelijk.

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Rapport: beter voorbereiden op komst Chinese toerisme naar Nederland
publicatiedatum: 31-05-2006
door: Geledraak.nl

Het aantal Chinese toeristen aan ons land is groeiend, maar de aantallen zijn niet zo spectaculair als  was voorspeld. Toch moet de Nederlandse reisindustrie zich terdege voorbereiden en beter inspelen op de Chinese wensen. Dit en meer staat in het rapport "De Chinese reismarkt. Kansen en mogelijkheden voor toeristische ondernemers", dat op 30 mei werd gepresenteerd in ING House in Amsterdam. Diverse sprekers deden hun zegje over de kansen voor de toeristenindustrie.
Het rapport is opgesteld door Horwath Consulting, in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme  & Congressen (NBTC) en de ING Bank. Het bevat een uitgebreide rapportage over Chinese toeristen algemeen, de (verwachte) aantallen toeristen, de routes die zij in Europa volgen, de Chinese cultuur en tips voor toeristische ondernemers.

Eerst de aantallen: sprak NBTC nog niet lang geleden de verwachting uit dat in 2007 wel eens 350.000 Chinese toeristen door Amsterdam zouden kunnen lopen, nu wordt het aantal geschat op 175.000, drie jaar later, in 2010. *) Met name de moeizame visumprocedure zou  volgens het NBTC de oorzaak van deze lagere cijfers zijn. In Schengen-verband zijn strikte regels afgesproken rond toelating van Chinese toeristen. Zo moet er worden gereisd via geautoriseerde touroperators in China en in groepen van minimaal 5 personen, er moet een fikse borgsom gestort worden en werkgeversverklaringen afgegeven worden en zo meer. Dat brengt zeer veel papierwerk voor de touroperators met zich mee en voor hen zijn de marges uiterst klein of zelfs nul. Er wordt gezegd dat sommige touroperators uitsluitend geld verdienen met commissies ter plekke.

Echte merkartikelen
Al te lucratief voor de Nederlandse toeristenindustrie is het Chinees toerisme dus nog niet. De cijfers in het rapport wijzen het ook uit: Chinese toeristen besteden het minst aan reis en overnachting (gemiddeld 30 euro per persoon per nacht). Winkelen daarentegen is uiterst populair, met name op gebied van sieraden (diamanten!)  en mode. Merkartikelen zijn zeer in trek, aangezien die in China vaak alleen in vervalsing beschikbaar zijn.   
Chinezen maken wel gebruik van het recht op terugbetaling van btw over gekochte artikelen (taxfree shopping), en besteden dat bedrag meestal direct weer in de tax free zone op Schiphol, aldus bedrijf Global Refund in Heemstede. Gemiddeld kregen Chinese reizigers 668 euro per reis aan btw terug. Nu krijgt men btw terug bij aankoop van 137 euro (op 1 dag, in 1 winkel), maar er wordt gewerkt aan verlaging naar 50 euro.

In Duitsland ligt dit bedrag bij 25 euro, en het land is daarmee een aantrekkelijker shopping-bestemming. Duitsland wordt wel vaker als maatstaf gebruikt. Diverse touroperators stellen dat een visum aanvraag bij de Duitse ambassade in China veel gemakkelijker en sneller verloopt dan bij de Nederlandse. Op Schengen-papier is de behandelingstermijn hetzelfde, 3 dagen, maar in de praktiijk zou Duitsland sneller afhandelen en ook nog eens flexibeler zijn, bijvoorbeeld in geval van tussentijdse wijzigingen. Deze bewering wordt overigens niet ondersteund door Incentive Holland, die inkomende Chinese tourgroepen ontvangt. Volgens deze organisatie zijn er geen problemen bij de Nederlandse ambassade, juist wel bij de Duitse.

Feit is wel dat het merendeel van de Chinese groepen inreist via Duitsland, of Frankrijk. Automatisch besteden ze daar de meeste tijd - en dus geld. Het NBTC/ING  rapport laat zien dat Chinezen gemiddeld 1,5 dagen in Nederland verblijven (de zakelijke reiziger 2,0 dagen). veel meer dan een bezoek aan de Zaanse Schans, de Amsterdamse Wallen, een Heineken evenement en misschien een blik op het Vredespaleis, zit er niet in.  
Het zal geen gemakkelijke taak zijn van het NBTC, dat een kantoor in Beijing heeft en binnenkort nog een Chinees kantoor opent, om Nederland op de kaart te krijgen van de Chinese touroperators.

Klant is koning
Om de toeristenindustrie in ons land voor te bereiden op een toevloed Chinese gasten, hadden diverse sprekers in ING House wel enkele tips. 
Belangrijkste was - met de oog op de slechte reputatie van met name  horeca- en winkelpersoneel: de klant is koning.  En niet, zoals Chinees restauranthouder Alex Chang (Enkhuizen) fijntjes opmerkte: "de klant is koning en ik (ober, winkeljuffrouw ed.) is keizer". "Chinezen zijn in eigen land gewend aan een uiterst hoog serviceniveau", aldus Chang.  Er is dan ook geen sprake van gelijkwaardigheid in de relatie tussen bijvoorbeeld ober-klant. "U bent aardig tegen de klant, maar verwacht geen aardigheid terug, dat is geen bewuste onaardigheid, maar eenvoudigweg niet de gewoonte", vertelde Chang.

Tips voor de toeristen-industrie
Meer gewoontes waar men hier rekening mee kan houden zijn: in restaurants altijd warme maaltijden serveren ('liever een kom instantnoodles dan een luxe broodje'), in hotelkamers: thermoskannen heet water, of waterkokers  voor de thee, wegwerptandenborstels en tandpasta, en als het even kan: Chinees sprekend personeel.   

*) Cijfers: Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek brachten 107.000 Chinezene en bezoek aan Nederland in 2005. Dat zijn zowel zakelijke als toeristische reizigers. Het NBTC heeft geen informatie beschikbaar over het aantal Chinezen dat met een 'toeristenvisum' inreisde.  

  

 
Gerelateerde pagina's  
Afgifte visa Chinese toeristen tijdelijk gestaakt
Chinees toerisme naar Nederland
Gestage groei Chinees toerisme naar Nederland
Groei aantal Chinese bezoeken aan Nederland neemt af
Hotel voor Chinezen, bij Delft
Minder buitenlandse toeristen naar China
Nederlands toeristenbureau opent kantoor in Beijing
Nederlands visumbeleid: vol willekeur
Steeds meer Chinezen naar Nederland
Kijk ook eens op:
China Reisen
Beijing.startpagina.nl
Shanghai.startpagina.nl
Het weer in Beijing

Tip! Wilt u CHINEES LEREN? Geledraak.nl biedt v.a september diverse curssen aan, gegeven door professionele, ervaren docente. Locatie: Haarlem-Zuid/Heemstede. Goed bereikbaar met trein.
Lees hier meer...